Saj poznate stavek, ki odmeva nekje v ozadju našega spomina: »O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom«. Pravzaprav je stavek zelo speven in tako dobro poznan, da pozabimo na lastno moč, ki jo imamo, ko nam naš zdravnik predpiše zdravilo. Z zdravili do neke mere pomagate usmerjati svoje življenje, skozi katerega potujete s kolesom znamke »vaša bolezen«. Za domačo uporabo bomo danes spregovorili o preprostem pravilu 5P uporabe zdravil. Za konec pa bomo povedali tudi nekaj o poteh jemanja zdravil.

5 zlatih pravil jemanja zdravil za multiplo sklerozo

Katera pravila skriva 5P uporabe zdravil?

 1. Preprosto

  Zdravilo naj postane vaša rutina. Zdravila imejte na istem mestu, kjer enostavno postanejo del prostora, del navade. Zdravila, ki jih je potrebno hraniti v hladilniku, naj imajo v hladilniku za to posebno mesto, po možnosti stran od vsakdanjih živil, ne tik ob steni hladilnika. Za dneve, ko veste, da boste na dopustu ali da boste zdoma, si pripravite listek »ne pozabi« ali si dajte opomnik za zdravilo v opomnik na telefonu. Zdravila za na pot pripravite še preden pripravite dokumente. 

 2. Pravočasno

  Vaše jemanje zdravil naj bo podobno ritmu glasbe, ritmu življenja, ritmu vašega vsakdana. Številni pozabljeni odmerki vam ne bodo koristili, zato poskrbite, da si recept in zdravilo pravočasno zagotovite. To še posebej velja za zdravila, ki jih je potrebno naročiti v lekarni. Pravočasen predpis recepta je zelo pomemben dejavnik!

 3. Pravilno

  Zdravila uporabljajte skladno z navodili zdravnika, farmacevta in seveda v skladu z vašim življenjenjskim slogom Pred pričetkom zdravljenja so vam o zdravilu zagotovo podali pomembne podatke o zdravilu, ki jih vedno imejte v mislih.

 4. Predpisano

  Človeška skušnjava je stara toliko kot človeštvo, sploh mlajše generacije, ki so že zaradi osebnostnega razvoja bolj nagnjene k eksperimentiranju. Namesto svoje želijo poskusiti še t.i. sosedovo travo, ki je običajno »bolj zelena«. Nevrolog je zdravnik, ki je z vso skrbnostjo, na osnovi poglobljenega znanstvenega dela in strokovnega znanja, za vas izbral zgolj najboljše. Za zdravljenje MS resnično jemljite le tista zdravila, ki vam jih je prepisal vaš nevrolog. Seveda je razumljivo, da vam bo osebni zdravnik ob drugih boleznih npr. Pri hujšem vnetju sečnega mehurja, predpisal antibiotik oz. še druga zdravila po potrebi. 

 5. Pišite

  Zapišite si, kdaj ste pričeli z jemanjem, zapišite si morebitni izpuščen odmerek (razumljivo, da nenamerno), zapišite tudi morebitne stranske učinke, ki so se vam pojavili. Zapisano, dokumentirano, je veliko bolj pregledno in ko pogledamo za nazaj, nam daje točno stanje zdravljenja in občutek samozavesti, odgovornosti do lastnega telesa.

5 zlatih pravil jemanja zdravil za multiplo sklerozo

Katere so poti ali načini jemanja zdravil?

 1. Intravenozno (ali v žilo)

  Morda mislite, da je to tako ali tako stvar medicinskih sester in zdravnikov, pa naj vas ponovno spomnimo: del odgovornosti za vožnjo s kolesom »vaša bolezen« je kljub vsemu na vas. Potrebno je priti pravočasno, s tistimi izvidi, na podlagi katerih se vaše zdravljenje nadaljuje ali pa odloži. Z zavedanjem, da je to čas, ki ste si ga namenili za zdravljenje, bo tudi ta del manj stresen, če bo potrebno malček počakati, kajne? Ker so roke najpogostejše mesto za nastavitev intravenskega kanala, je prikladno, da ta dan ne oblečete puloverja z najtesnejšimi rokavi. Topla ohlapna jopica ter majice s kratkimi rokavi vam in nam olajšajo delo. V kolikor veste, da na naročen termin ne morete priti, to sporočite vsaj dan ali dva pred predvideno aplikacijo zdravila. S tem zaradi vas postaja svet lepši. 

 2. Skozi usta

  Ta zdravila so najpogosteje v obliki tablet, kapsul, praškov, sirupov ali kapljic. To, da roke pred jedjo umijete, je samoumevno. Naj bo tako tudi preden zaužijete zdravila. Hranite jih na vam priročnem mestu. Če zdravila jemljete na primer 2x dnevno, si jih lahko pripravite v kopalniški omarici, poleg zobne ščetke. Ob ritualu, ki ga imate vsako jutro in vsak večer. Lahko ob jutranjem prebiranju novic in zvečer preden ležete k počitku. Tako poleg jutranje in večerne higiene osvojite še higieno jemanja zdravil. 

  Če zdravilo jemljete le ob določenih dnevih, je modro razmisliti o škatlici, t.i. tedenskemu razdelilniku zdravil, ki si jih lahko skupaj z ostalimi zdravili, ki jih morda potrebujete samo občasno, pripravite vnaprej, recimo ob sobotni dopoldanski kavici ali zajtrku.

 3. V obliki injekcij

  Veliko zdravil je danes na trgu predpripravljenih v obliki injekcij za enkratno uporabo ali aplikatorjev. Pri teh zdravilih je običajno hramba v hladilniku na prvem mestu. Tovrstna aplikacija na začetku potrebuje malce več zbranosti. Zdravilo pred tem vzemite iz hladilnika. Tisti 2 minuti, ki jih potrebujete za aplikacijo, naj bosta namenjeni zgolj aplikaciji. 

  Roke imejte čiste, rokujete z dragocenostjo, ki vam pomaga pri odgovornem ravnanju z vašo boleznijo. Pripravite si potreben material in del na telesu, mesto, kamor si boste zdravilo vbrizgali. V domačem okolju je dovolj, da je to mesto sveže umito, v kolikor ste nekje na dopustu, svetujemo, da mesto razkužite. Mesto vbodov vedno menjajte. Spomnite se navodil za aplikacijo: je to pod kotom 45 °C ali pravokotno? Pripravite injektor, oglejte si mesto in z občutkom mirno sledite navodilom, ki jih poznate. Ko je zdravilo vbrizgano, si lahko mesto pokrijete s suhim zložencem. 

5 zlatih pravil jemanja zdravil za multiplo sklerozo

Zdravilo naj bo kot vaše orodje, s katerim ste bolje opremljeni ob bolezni, ki živi z vami. Vsak ima v življenju svoje preizkušnje. Pomembno je, da imamo ob sebi ljudi, trenutke in orodja, ki nam pomagajo, še posebej , ko morda kdaj sami podvomimo v lastno moč.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.