mag. Jelka Janša, del. ter., Nevrološka klinika, Služba za nevrorehabilitacijo, UKC Ljubljana

Utrudljivost zelo pogosto spremlja osebe z multiplo sklerozo (MS) in lahko pomembno vpliva na izvajanje opravil iz vsakdanjega življenja. Več si lahko preberete v članku so simptomih MS. Vendar so načini pojavljanja in doživljanja utrudljivosti pri osebah z multiplo sklerozo individualni. Vsaka oseba z MS ima svoj profil, ki odraža kdaj, kje in na kakšen način se simptomi utrudljivosti pojavljajo. Zato je prepoznavanje lastnega profila pojavljanja utrudljivosti, ki se pojavlja iz dneva v dan, začetni korak za nadaljnje spopadanje in predvsem obvladovanje tega simptoma MS.

Kaj omogoča aplikacija?

Aplikacija za spremljanje utrudljivosti pri osebah z MS je digitalna različica tiskane verzije “Dnevnika za spremljanje utrudljivosti v vsakdanjem življenju”. Tako kot Dnevnik, omogoča, da oseba z MS zabeleži bistvene dejavnike, ki so povezani s pomanjkanjem energije za uspešno delovanje v posameznem dnevu, in sicer:

  • kdaj se pojavlja v posameznem dnevu; ali je to dopoldan, popoldan ali zvečer (ČAS)
  • ali se razvija preko tedna (ČAS)
  • ali je povezana z opravljanjem specifičnega dela (OPRAVILA)
  • ali je povezana z okoljem, kjer oseba deluje (OKOLJE)
  • kako oseba z MS zazna, da se je pojavila prekomerna, bolezenska utrudljivost (BOLEZENSKI ZNAKI).
aplikacija-utrudljivost-zenska-na-telefonu

Aplikacijo se izpolnjuje ob zaključku dneva. Lahko tudi ob zaznanih spremembah v počutju, ki vodijo v pomanjkanje energije in pojavljanje bolezenske utrudljivosti. Vneseni podatki so takoj, ko je dnevni vnos zaključen, prikazani v grafični obliki. Svetuje se, da oseba z MS tedensko pregleda grafične prikaze ter sama začne spoznavati, kateri zgoraj omenjeni dejavniki so energijsko zahtevni in kateri so ugodni. Npr. izvajanje dela z računalnikom, dopoldan, v preveč ogrevanem prostoru na delovnem mestu, vodi v težave s pisanjem in razmišljanjem. Ista aktivnost, ki se npr. 2 dni v tednu izvaja od doma in pri sobni temperaturi 21 stopinj C je energijsko manj zahtevna.

Aplikacija omogoča 5-tedensko spremljanje utrudljivosti. Podatke lahko delite na izbrani elektronski naslov. Lahko si tudi shranite posnetke zaslonov, kjer so grafični prikazi vaših rezultatov. V primeru, da jo želite ponovno uporabljati, prejšnjo odstranite in namestite novo. Aplikacija je namenjena vsem osebam z MS, ki si želijo na sodoben način pomagati v procesu spoznavanja pojavljanja utrudljivosti v vsakdanjem življenju.

Prenesite aplikacijo

Naložite si brezplačno aplikacijo Dnevnik utrudljivosti na svoj pametni telefon ali tablico in ugotovite, katere dejavnosti vas najbolj utrujajo ter kdaj in kje se utrudljivost najpogosteje pojavi. Aplikacija je na voljo v spletnih trgovinah App Store in Google Play.

Dnevnik app
Android - prenesi - aplikacijo

Android

iOS - prenesi - aplikacijo

iOS

Video s prikazom uporabe

Za lažjo uporabo aplikacije Dnevnik utrudljivosti vas vabimo, da si ogledate video s Katjo:

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.