Seznanite se z žargonom

Od ataksije do parestezije – zaradi MS se lahko počutite, kot da se morate naučiti popolnoma novega jezika! Na trenutke se vam bo učenje morda zdelo prenaporno, vendar vam poznavanje teh izrazov lahko zelo pomaga do plodnejših pogovorov z zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi zdravstvenimi delavci.

agevzija

Razlaga

Agevzija - Izguba okusa

Če so vaši posladki po večerji manj sladki, kot ste navajeni, imate morda agevzijo, izgubo funkcije okušanja z jezikom. To pomeni, da niste več zmožni razlikovati med sladkim, kislim, grenkim ali slanim. Dobra novica je, da so fotografije vaših priboljškov še vedno videti enako dobro.

akson

Razlaga

Akson - Posrednik živčnih impulzov, ki ga MS pogosto prizadene.

Aksoni so posredniki živčnih impulzov, ki prevajajo impulze iz celic v druge celice ali mišice. Številni so prekriti z mielinom (zaščitne ovojnice okoli živcev), kar poveča tveganje, da bodo utrpeli poškodbe zaradi MS – nevrološke bolezni, zaradi katere imunski sistem po pomoti napada te zaščitne ovojnice.

albumin

Razlaga

Albumin - Beljakovina, ki se nahaja v krvi.

Albumin je beljakovina, ki nastaja v jetrih in je odgovorna za premikanje snovi po krvnem obtoku. Bolniki z MS morajo včasih opraviti preiskave ravni albumina. Če se albumin odkrije v delih telesa, kot so tkiva, kjer ne bi smel biti prisoten, je to znak večje težave, na primer nepravilnega delovanja krvno-možganske pregrade.

alodinija

Razlaga

Alodinija - Običajno neboleč stimulus povzroči bolečino.

Vdori v osebni prostor so moteči za večino ljudi. Vendar so tisti, ki imajo alodinijo, lahko tako zelo občutljivi za dotik, da jim že rahel dotik s prstom povzroči hudo bolečino. Zato se potrudite in spoštujte njihov osebni prostor.

alopecija

Razlaga

Alopecija - Izpadanje las

Kot da MS ni že sama po sebi dovolj krivična, lahko imunski sistem včasih po pomoti napade lasne mešičke in mešičke dlak. Izguba las in dlak zaradi alopecije ni trajna, vendar lahko traja več mesecev, da lasje in dlake zrastejo nazaj.

ataksija

Razlaga

Ataksija - slaba koordinacija in nestabilnost 

Ataksija, ki jo pogosto povzroči bolezenska aktivnost v malih možganih, pripelje do slabe koordinacije in nestabilnosti pri stoji in hoji ter posledično do zanašanja pri hoji  in neorganiziranih gibov okončin.

Avtoimunska bolezen

Razlaga

Avtoimunska bolezen - Ko je imunski sistem nekoliko zmeden.

Imunski sistem je podoben vojaškim silam v telesu, saj ga varuje in se bori proti vsiljivcem, kot so bakterije in virusi. Avtoimunska bolezen je težava, pri kateri vojaške sile telesa po pomoti napadajo zdrave telesne celice namesto prej omenjenih nezaželenih gostov.

Bela možganovina

Razlaga

Bela možganovina - Osrednji del možganov, ki ga sestavljajo aksoni.

Gotovo ste že kdaj slišali, da je kdo pri opisovanju človeškega intelekta ali njegovega pomanjkanja uporabil izraz »sive celice«. No, zdaj ste še pametnejši, ker veste, da poleg sive obstaja tudi bela možganovina. Gre za tkivo možganov in hrbtenjače, ki je bolj blede barve in ga sestavljajo večinoma aksoni, ki prevajajo impulze. Ti aksoni so prekriti z maščobno zaščitno snovjo, imenovano mielin, ki tkivu daje belo/bledo barvo.

Biološki označevalec

Razlaga

Biološki označevalec - Različna merila za aktivnost in napredovanje MS.

Biološki označevalci so merila, ki jih zdravstveni strokovnjaki uporabljajo za oceno MS, in omogočajo dosledno ocenjevanje bolezni skozi čas. Lahko so zelo preprosti (kot je srčni utrip) ali bolj zapleteni (kot so krvne preiskave).

cerebrum-veliki mozgani

Razlaga

Cerebrum (veliki možgani) - Nadzorni center možganov.

Če bi bili vaši možgani vesoljska ladja, bi bil cerebrum njen nadzorni center. To je veliki, zgornji del možganov, odgovoren za motorično aktivnost in mišljenje.

degenerativna bolezen

Razlaga

Degenerativna bolezen Ime za zdravstvena stanja, ki se sčasoma poslabšajo.

Degenerativen je nobel izraz, ki pomeni, da se nekaj slabša – nakazuje nepretrgan proces, ki prizadene tkiva ali organe, katerih stanje je sčasoma vse slabše. Pri MS to pomeni, da se sčasoma nakopičijo poškodbe osrednjega živčevja – in izguba živčnega tkiva. To je dobesedno nasprotje »daru, ki še naprej daje«.

Delovni terapevt

Razlaga

Delovni terapevt - Car ali carica, ki vam pomaga pri opravljanju vsakodnevnih nalog.

Svojega delovnega terapevta si predstavljajte kot človeka, ki vam pomaga pri optimizaciji vaših vsakodnevnih dejavnosti, tako da so čim učinkovitejše. Seznanja vas z načini, kako lahko vse, od sedenja do koordinacije, bolje prilagodite svojemu domačemu in delovnemu okolju.

demielinizacija

Razlaga

Demielinizacija - Propadanje zaščitne ovojnice živčnih vlaken (aksonov).

Živčna vlakna (aksoni) so obdana z zaščitno ovojnico, imenovano mielin, ki pomaga prenašati sporočila iz možganov v preostale dele telesa. Demielinizacija je degenerativni proces, ki uničuje to zaščitno ovojnico, zaradi česar se živčni impulzi upočasnijo ali ustavijo.

diplopija

Razlaga

Diplopija ali dvojni vid

Diplopija (dvojni vid) pomeni, da hkrati vidite dve sliki enega samega predmeta, in to brez pomoči psihedelikov. Najlepša hvala, MS.

dizartrija

Razlaga

Dizartrija - Motnja govora, ki jo povzročajo težave z nadzorom mišic.

Ne sodite govora po platnicah. Dizartrija, ki se včasih imenuje nerazločen govor, se nanaša na nezmožnost nadzora govornih mišic. Pogosto je povezana s poškodbo živčnega sistema, vendar ne vpliva na sposobnost razumevanja in oblikovanja izgovorjenih besed.

dizestezija

Razlaga

Dizestezija - Povzročajo jo nepravilnosti v hrbtenjači.

Za vsakogar, ki živi z dizestezijo, je nekaj najbolj pomirjujočega – objem –, lahko neverjetno boleče. Disestezija, ki povzroča izkrivljene ali neprijetne občutke ob dotiku, je običajno povezana z nepravilnostmi v možganih ali hrbtenjači.

disfagija

Razlaga

Disfagija - Oteženo požiranje hrane, vode ali sline.

Oteženo požiranje (ali disfagija), ki nikakor ni zabavna, lahko povzroči vdihnjenje hrane ali sline (ki potuje po napačni cevi) in počasno požiranje, kar lahko pripelje do slabe prehranjenosti. "

disfonija

Razlaga

Disfonija - Motnje v delovanju glasilk.

Ali ste vedeli, da glas nastaja s koordinacijo mišic v grlu in ustih? Spastičnost, šibkost in zmanjšana koordinacija teh mišic povzročajo težave z nadzorom višine tonov, hripavost in nazalnost, kar vse spada pod krovni pojem »disfonija«.

Disfunkcija sečnega mehurja

Razlaga

Disfunkcija sečnega mehurja 

Ko pride do težav pri povezavi med živci in sečnim mehurjem. MS napada osrednje živčevje, kar je res slabo, saj osrednje živčevje nadzoruje praktično vse, vključno s tem, kdaj morate na stranišče. Pri disfunkciji sečnega mehurja gre za prekinitev komunikacije med živci in mehurjem.

Dismetrija

Razlaga

Dismetrija - Imate dve levi nogi? Dismetrija lahko prizadene tudi roke.

Dismetrija je medicinska ustreznica za dve levi nogi, vendar ta motnja koordinacije zadeva tako roke kot noge. Zaradi poškodb v možganih, ki jih povzroča MS, težko ocenite, koliko morate pri določenih opravilih premakniti okončine.

drža

Razlaga

Drža - MS včasih vpliva tudi na način, kako hodite in kako se pri tem držite.

Drža je še en strokovni izraz in se nanaša na vaš naravni način hoje. Bolniki z MS imajo lahko težave z naravno hojo zaradi cele vrste dejavnikov: mišične oslabelosti, mišične napetosti ali spastičnosti, težav z ravnotežjem, odrevenelosti in utrujenosti. To lahko pripelje do padcev, vendar jih je mogoče učinkovito preprečiti s fizioterapijo in ustreznimi pripomočki.

Encefalomielitis

Razlaga

Encefalomielitis - Izraz za multiplo sklerozo, ki si ga je težje zapomniti.

Encefalomielitis je kakršno koli vnetje možganov in hrbtenjače. »Diseminirani encefalomielitis« je drugo ime za multiplo sklerozo. Če parafraziramo Shakespeara, bi bilo vrtnico enako težko izgovoriti s katerim koli drugim imenom.

Fizioterapevt

Razlaga

Fizioterapevt - Nanj se morate obrniti, če želite izboljšati svojo gibljivost, ravnotežje in držo.

Vaš fizioterapevt (ja, MS pride s celim naborom novih terapevtov, ki bodo kmalu vaši najboljši prijatelji) je vražje zagret za izboljšanje gibanja. Z vajami za raztezanje in izboljšanje drže si boste pritelovadili boljšo telesno interakcijo s svetom – imeli boste praktično pomoč pri gibljivosti, ravnotežju, drži, utrujenosti in bolečinah.

Gadolinij

Razlaga

Gadolinij - Medicinska spojina, ki obarva nove lezije.

Se kdaj vprašate, kako zdravniki razlikujejo med starimi in novimi lezijami? Zdaj imate odgovor – uporabljajo gadolinij. Ta kemična spojina se uporablja pri preiskavi MRI in zdravnikom pomaga ugotoviti, katera območja so vneta, s čimer lahko razlikujejo med novimi, aktivnimi lezijami ali starejšimi, ponovno aktiviranimi lezijami.

Hipogevzija

Razlaga

Hipogevzija - Zmanjšanje zmožnosti zaznavanja sladkih, kislih ali slanih okusov.

Pri hipogevziji gre, podobno kot pri sorodni motnji agevziji, za zmanjšanje zmožnosti zaznavanja sladkih, kislih, grenkih ali slanih okusov. To ni super, kadar obiščete svojo najljubšo restavracijo, lahko pa je priročno, če se prijatelj, ki se v kuhinji ne znajde najbolje, odloči preskusiti nekaj novih, drznih receptov.

Imunosupresija

Razlaga

Imunosupresija - Zaviranje imunskega sistema.

Vaš imunski sistem je vojaški stroj, vendar ga MS preslepi k napadanju zdravih živčnih celic v telesu. Imunosupresija je vrsta zdravljenja, ki zmanjšuje nagnjenost imunskega sistema, da vabi zdrave celice v Klub golih pesti.

Infuzija

Razlaga

Infuzija - Vrsta zdravljenja MS, pri katerem se injicirajo zdravila v žilo.

Zdravljenje MS običajno deluje tako, da lajša simptome, pospeši okrevanje po napadih ali upočasni napredovanje bolezni. Infuzija je način dovajanja zdravila v telo. Ne pustite se zmesti čudnemu imenu – čeprav se morda sliši kot kumarična voda, ki vam jo postrežejo v wellness centru, infuzija označuje injiciranje zdravil neposredno v telo.

Inkontinenca

Razlaga

Inkontinenca - O tem ni zabavno govoriti, vendar je pomembno vedeti, kako in kaj ...

Inkontinenca je situacija, ko se vi in vaše telo ne strinjate, kdaj je čas za obisk stranišča. MS lahko moti živčne signale, ki usmerjajo gibanje urina, kar povzroči odvajanje urina, ko na to niste pripravljeni ali niste blizu stranišča.

Klinična preskušanja

Razlaga

Klinična preskušanja - Oranje ledine v znanosti, ki prinaša nove vrste zdravljenja.

Klinično preskušanje je namenjeno iskanju novih načinov zdravljenja, preprečevanja in diagnosticiranja bolezni.

Klinično izolirani sindrom

Razlaga

Klinično izolirani sindrom - Enkraten in prvi »napad« imunskega sistema na telo.

Če živite z MS, živite s kroničnimi napadi na svoje živčevje, ki jih pripravlja vaš imunski sistem. Klinično izoliran sindrom je podoben MS, ker ga povzroča poškodba živčnega sistema, vendar se od MS razlikuje po tem, da se takšen napad zgodi samo enkrat. Drugače povedano, večina ljudi z MS je že imela dve ali več epizod nevroloških simptomov, tisti s klinično izoliranim sindromom pa so imeli samo eno – od tu izhaja izraz »izoliran«.

Kognitivno poslabšanje

Razlaga

Kognitivno poslabšanje - Manjše poslabšanje spomina je pogosto povezano z MS.

Blaga kognitivna oslabitev – ki ji pravimo tudi megla v glavi, »očitno se staram« ali »kje so že spet ključi?« – je rahlo, vendar opazno poslabšanje spomina, učenja, uporabe jezika, razmišljanja ali presoje.

Kroničen

Razlaga

Kroničen - Izraz, ki označuje dolgotrajne bolezni.

Nekateri vam bodo vedeli povedati, da so kronični primeri tisti, ki se ga vsak dan nalijejo do mrtvega. V medicini pa kroničen pomeni nekaj, kar traja dalj časa. Ta izraz se običajno uporablja za bolezen, ki se sčasoma slabša, kakršna je MS.

Krvno-možganska pregrada

Razlaga

Krvno-možganska pregrada - Zaščitni mehanizem možganov pred virusi in poškodbami, ki je aktiven 24 ur na dan. 

Če o tem predolgo razmišljate, vas lahko začne zabavati misel, da vaši možgani nosijo dežni plašč. Šalimo se. Nobenega dežnega plašča ni, dejansko je okoli krvnih žil v možganih (in hrbtenjači) plast endotelijskih celic, ki deluje tako, da virusom in drugim škodljivim snovem preprečuje vstop v možgane. Ampak vseeno – ali si ni zabavneje predstavljati možganov v dežnem plašču?

Lezije

Razlaga

Lezije - Območje poškodbene spremembe tkiva, ki je posledica poškodbe ali bolezni.

Kot je pri medicinski terminologiji običajno, so lezije preprosta beseda z veliko gibljivimi deli. Na splošno je lezija poškodbena sprememba tkiva, ki je posledica poškodbe ali bolezni. Obstaja veliko vrst lezij, ki se lahko razlikujejo po velikosti in resnosti. Pri MS se pojavijo lezije na možganih in (včasih) hrbtenjači – in prav ta območja poškodovanega tkiva so razlog, da se signali iz možganov ne prenašajo pravilno v druge dele telesa.

Lumbalna punkcija

Razlaga

Lumbalna punkcija - Pogost postopek za diagnosticiranje MS.

Za to res ni boljšega izraza. Lumbalna punkcija je postopek, ki ni prav zabaven, je pa pomemben za odvzem vzorca hrbtenjačne tekočine. Opravi se tako (ne ustrašite se preveč), da vam v spodnji del hrbta vtaknejo iglo. Ni prijetno, vendar je nujno zlo, ki pomaga diagnosticirati MS.

Megla v glavi

Razlaga

Megla v glavi - Imenuje se tudi »zblojenost« in označuje nezmožnost jasnega razmišljanja.

Živeti z MS pomeni živeti s precej trapasto bero zdravstvenih težav, ki niso vse telesne. Kognitivne spremembe se lahko pojavijo skoraj takoj ob nastopu bolezni. Megla v glavi je ena od njih – to je izraz, s katerim bolniki z MS opisujejo pozabljivost, težave s koncentracijo in zmedenost, ki jih morda doživljajo.

Mielin

Razlaga

Mielin - Zaščitna ovojnica živčnih vlaken.

Mielin je zmes beljakovin in fosfolipidov – poskusite to trikrat hitro ponoviti – ki tvori izolacijsko plast okoli živčnih vlaken. Brez mielina živčni impulzi ne morejo prispeti na cilj. Ravno zato je MS, degenerativna bolezen, ki poškoduje mielin in aksone, tako zelo nekul.

Mielinska ovojnica

Razlaga

Mielinska ovojnica - Izolacijska snov, ki ščiti živčna vlakna.

Svoja živčna vlakna si zamislite kot drobcene astronavte, ki plavajo v ogromnem vesolju vašega telesa. Tako kot astronavti imajo tudi živčna vlakna pomembne naloge, zato potrebujejo nekaj zaščite. Tu pridemo do mielinske ovojnice – to je izolacijska vesoljska obleka, ki ščiti živčna vlakna in pomaga pospešiti prenašanje električnih impulzov iz možganov v preostale dele telesa.

Možgani

Razlaga

Možgani - Vsi moramo z nečim zapolniti prostor med ušesi ... kajne?"

So v naših glavah. So tista stvar med ušesi, ki usklajuje vsak dih, misel in gib. So ena največjih skrivnosti vesolja.

MSQLI vprašalnik

Razlaga

MSQLI - Vprašalnik za merjenje kakovosti življenja bolnikov z MS.

Kako je živeti z MS? Z eno besedo, bedno. Vendar je na voljo MSQLI, ki meri, kje so določeni bolniki z MS na spektru od manj bednega do res bednega. Ta pripomoček vključuje več vprašalnikov, ki zajemajo vse od duševnega zdravja do zadovoljstva s spolnostjo. Postopek običajno izvaja usposobljen spraševalec, zato pri odgovarjanju ne boste v preveliki zadregi.

Multipla skleroza (MS)

Razlaga

Multipla skleroza (MS) - MS, multipla skleroza ... od kod to ime?

Multipla skleroza (MS) je nevrološka bolezen, pri kateri imunski sistem telesa po pomoti napada samega sebe – natančneje, napada zaščitno ovojnico živčnih vlaken (mielin). Ker je mielin poškodovan, možgani ne morejo pravilno pošiljati signalov. Svoje možgane si predstavljajte kot pametni telefon, ki vsak dan pošilja miljavžente sporočil. MS je zanikrna mobilna storitev, ki teh sporočil nikoli ne dostavi prejemnikom. Žal se MS sčasoma še slabša in povzroči različne stopnje nevrološke okvare.

Nevrodegenerativna bolezen

Razlaga

Nevrodegenerativna bolezen - Bolezni, za katere je značilno napredujoče nepravilno delovanje živčnega sistema.

Nevrodegenerativna bolezen je krovni izraz za bolezni, za katere je značilno napredujoče nepravilno delovanje živčnega sistema. Nekateri zdravniki se ne morejo zediniti, ali je MS predvsem avtoimunska bolezen ali vnetni odziv na nevrodegenerativni proces. Pravilni odgovor bi vas moral zanimati, ker lahko vpliva na prihodnje zdravljenje. Po drugi strani pa vas prav malo briga, ker bolezen sploh ni kul, kakor koli jo že imenujejo.

NEDA 4

Razlaga

NEDA 4 - Način ocenjevanja uspešnosti zdravljenja.

NEDA-4 pomeni »No Evidence of Disease Activity« (ni dokazov o aktivnosti bolezni) in temelji na 4 različnih merilih: zagoni, lezije na posnetkih MRI, krčenje možganov in napredovanje prizadetosti. Za vse bolnike z RRMS je to natančna metoda, s katero medicinski strokovnjaki ocenijo uspešnost zdravljenja.

Negovalec

Razlaga

Negovalec - Pogosto so to najprijaznejši, najbolj kul ljudje na Zemlji!

Pomembnost negovalcev je dejansko nemogoče povzeti z nekaj besedami. Slovar pravi, da je to »posameznik, ki nekomu zagotavlja pomoč in zaščito«, vendar se ta opis komaj dotakne bistva. To so naši možje, žene, prijatelji, neznanci, mame in očetje, za nekoga z MS pa je to najpomembnejši človek na planetu.

Nevrolog

Razlaga

Nevrolog - Brihtni zdravniki, ki so strokovnjaki za živčni sistem.

Vsakdo je nad nečim navdušen. Nekateri imajo radi hrano. Drugi obožujejo šport. In nekateri se res zelo zanimajo za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni, povezanih z živčnim sistemom. Ti ljudje so nevrologi.

Nevron

Razlaga

Nevron - Nevroni so živčne celice, ki obdelujejo in prenašajo živčne impulze po telesu.

Nevroni so načrtovalci zabave v vašem telesu. Obdelujejo in prenašajo živčne impulze prek električnih in kemičnih signalov. Skratka, omogočajo marsikaj.

Nokturija

Razlaga

Nokturija - Ali ponoči vstajate in hodite na stranišče?

Nokturija pomeni, da potreba po obisku stranišča prevlada nad željo po spanju. Če se ponoči zbudite enkrat, je to normalno. Izraz »nokturija« se uporablja, kadar so nočni izleti na stranišče pogostejši.

Oftalmolog

Razlaga

Oftalmolog - Očesni specialist, ki pomaga pri težavah z vidom, povezanih z MS.

Če imate težave z vidom, je oftalmolog zdravnik, ki ga morate najprej videti. Morda ga boste obiskovali dovolj pogosto, da se boste naučili črkovati to besedo brez Googlove pomoči.

Optični nevritis

Razlaga

Optični nevritis - Vnetje vidnega živca, pogosto prvi znak MS.

Torej, najpomembnejše pri MS je, da imunski sistem pomotoma napada živce. Ker je vidni živec ravno tako živec, to lahko doleti tudi njega. Če se poškoduje mielin vidnega živca, kmalu sledita tudi okvara vida in včasih bolečina.

Osrednje živčevje

Razlaga

Osrednje živčevje - dirigent orkestra našega telesa.

Osrednje živčevje sestavljajo možgani in hrbtenjača. Ta sistem ukazuje telesu, kako naj se giba in kaj naj dela. Seveda je to pojasnilo zelo poenostavljeno. Vendar vam lahko povemo še kaj več, če imate par ur časa.

Padajoče stopalo

Razlaga

Padajoče stopalo - Že samo ime pove vse, ampak kakšna je povezava z MS?

Padajoče stopalo je natančno to, kar si predstavljate. Zaradi oslabelosti mišic v stopalu in gležnju, povezane z MS, se sprednji del stopala spusti, zaradi česar je stopalo težko dvigniti in ohraniti normalen vzorec hoje peta-prsti. Ja, spet so zamočili živci. Tokrat tisti v stopalu.

Parestezija

Razlaga

Parestezija - Pekoč občutek, zbadanje, mravljinčenje ... morda gre za parestezijo.

Občutki, ki so na splošno neprijetni – pekoč občutek, zbadanje in mravljinčenje – se včasih pojavijo sami od sebe zaradi MS. Imenujejo se parestezija. Hvala, MS, ampak res ne bi bilo treba.

PML

Razlaga

PML - Redek virus, povezan z MS, ki povzroča napredujočo okvaro možganov.

To je težko olepšati – ker je strašljivo. Progresivna multifokalna levkoencefalopatija (PML) je redka in običajno smrtna virusna bolezen. Razčlenitev izraza dobro pojasni to bolezen: gre za napredujočo (progresivna) poškodbo (patija) ali vnetje bele možganovine (levko) možganov (encefalo) na več mestih (multifokalna).

Primarno progresivna MS

Razlaga

Primarno progresivna MS - Simptomi, ki se slabšajo od vsega začetka, brez zagonov ali remisij.

Pri primarno progresivni MS gre za počasno slabšanje simptomov že od začetka bolezni, brez zagonov ali remisij. To pomeni, da se simptomi ne poslabšajo nenadoma, vendar tudi nikoli ne pride do popravljanja simptomov. Vendar ta oblika MS ni pogosta; prizadene približno 10 % ljudi z diagnozo MS.

Protitelesa

Razlaga

Protitelesa - Skrivnost obrambe pred bakterijami in virusi.

Protitelesa vam krijejo hrbet. Pravzaprav vam krijejo celotno telo. To so beljakovine, ki jih vaš imunski sistem ustvari kot odziv na vse, kar bi vam lahko povzročilo škodo, kot so bakterije in virusi.

QoL (kakovost življenja)

Razlaga

QoL (kakovost življenja) - Izraz, ki ga boste morda slišali od zdravstvenih delavcev.

Ali lahko sami opravite osnovne naloge? Ali vas ogrožajo nadaljnje zdravstvene težave? Ali ste srečni? Čeprav kakovost življenja lahko vsakomur pomeni nekaj drugega, so ta vprašanja pomembna za vse, ki ocenjujejo kakovost življenja v povezavi z MS.

Računalniška aksialna tomografija (CT)

Razlaga

Računalniška aksialna tomografija (CT) - Rentgensko slikanje celotnega telesa, ki pomaga natančno locirati simptome MS.

Preiskava s CT je rentgensko slikanje, vendar celotnega telesa. Na koncu dobite kul slike prečnega prereza notranjih delov telesa. Vendar na področju MS preiskave s CT pri diagnosticiranju bolezni dejansko niso najzanesljivejše. Uporabne so predvsem za izključitev drugih vzrokov nevrološke okvare. Drugače povedano, koristne so pri natančnem določanju izvora vaših težav.

Razširjena lestvica stopnje prizadetosti

Razlaga

Razširjena lestvica stopnje prizadetosti - Nevrološki pregled, ki pomaga oceniti, kakšno oskrbo potrebuje bolnik z MS.

EDSS je povzetek nevrološkega pregleda in izraža splošno prizadetost, povezano z MS, na 20-točkovni lestvici. Ker pa je situacija zmedena, kot je pri MS običajno, ima 20-točkovna lestvica razpon od 0 do 10, uporabljajo pa se polovične točke. EDSS se uporablja za odločanje o zdravljenju, ciljih rehabilitacije in kliničnih preskušanjih.

Recidiv

Razlaga

Recidiv - Zagon, izbruh novih simptomov MS ali poslabšanje obstoječih simptomov.

Recidivi so bedni. Recidiv (tudi poslabšanje ali zagon bolezni) je vsak pojav novih simptomov ali ponoven pojav starih. Pri vsakomer so drugačni, edinstveni kot snežinke. Če bi bile snežinke bedne.

Recidivno-remitentna MS (RRMS)

Razlaga

Recidivno-remitentna MS (RRMS) - Najpogostejša vrsta MS; simptomi izbruhnejo in se umirijo.

Pri večini ljudi z MS (približno 85 %) se diagnosticira recidivno-remitentna MS. Bolezen prehaja med recidivi ali zagoni (začasna obdobja, ko simptomi izbruhnejo ali se pojavijo novi) in remisijami (začasna obdobja, ko se simptomi umirijo ali celo izginejo).

Remielinizacija

Razlaga

Remielinizacija - Popravilo živčnih vlaken, ki prenašajo sporočila po telesu.

Predstavljajte si dan v wellness centru. Pomislite na vse sproščene vzdihe in vzdušje, ki poživlja. Zdaj pa si zamislite ta dan v wellness centru na mikroskopskem nivoju. To je remielinizacija – popravilo ali obnovitev zaščitne ovojnice živčnih vlaken.

Remisija

Razlaga

Remisija - Ah, najlepša beseda v jeziku MS.

Remisija je zmanjšanje resnosti simptomov MS ali celo njihovo začasno izginotje. Je tudi najlepša beseda v jeziku MS, takoj za »zdravilom«, ki pa žal še ne obstaja.

Sekundarno progresivna MS (SPMS)

Razlaga

Sekundarno progresivna MS (SPMS) - Druga faza multiple skleroze.

SPMS je oblika MS, ki pri številnih bolnikih sledi remisivno-remitentni MS (RRMS). V tej fazi bolezni postanejo zagoni manj pogosti ali celo popolnoma izginejo. Temu je pridruženo splošno poslabšanje že znanih simptomov in nevroloških težav, lahko pa se pojavijo tudi novi simptomi.

Siva možganovina

Razlaga

Siva možganovina - Temnejše tkivo možganov in hrbtenjače.

V popularni kulturi so »sive celice« domiseln izraz za možgane ali intelekt. V medicini se to nanaša na temnejša tkiva možganov in hrbtenjače, ki jih sestavljajo pretežno telesa živčnih celic in razvejani dendriti.

Slikanje z magnetno resonanco (MRI)

Razlaga

Slikanje z magnetno resonanco (MRI) - Ključni pripomoček pri prepoznavanju lezij MS.

Magnetna resonanca (MR) ustvari slike notranjosti telesa. Za razliko od rentgenskih žarkov, ki ustvarijo sliko s sevanjem, MRI uporablja magnetno polje z oscilirajočim (nobel beseda za »premikanje okoli osrednje točke«) magnetnim poljem. To magnetno polje vzdraži jedra (še ena nobel beseda za »središče«) celic, tako da začnejo oddajati radijski signal (noro, kajne?), ki ustvari sliko. Slikanje z MR je pri MS zelo pomembno za prikaz lezij (poškodovanih območij) v možganih in hrbtenjači.

Spalna apneja

Razlaga

Spalna apneja - Ali se vam zdi, da se ne morete dobro naspati? Naj vam predstavimo spalno apnejo.

Če veliko spite, vendar se kljub temu prebujate izčrpani, je kakovost vašega spanca morda poslabšana zaradi motnje spanja. Eden od teh pogostih tatov spanca je spalna apneja. Spremembe možganov, ki jih prinaša MS, lahko vplivajo na dihanje med spanjem, ki postane neusklajeno. Posledično je raven kisika ponoči nižja, kot bi morala biti, in telo zjutraj ni tako spočito, kot bi moralo biti.

Spastičnost

Razlaga

Spastičnost - Nehoteni mišični krči, običajno v nogah.

Na splošno se spastičnost nanaša na občutke togosti in širok razpon nehotenih mišičnih krčev. Giba se v razponu od razmeroma blage, z občutki napetosti v mišicah in sklepih, do zelo hude, ki povzroča nenadzorovane krče, običajno v nogah.

Spolna disfunkcija

Razlaga

Spolna disfunkcija - Bodimo iskreni glede vpliva MS na dogajanje med rjuhami.

Morda je to zadnje, kar vam pade na pamet, če živite z MS. Vendar ali ste vedeli, da niste samo vi ravnodušni do spolnosti? Spolna disfunkcija je resnična, pogosto spregledana zdravstvena težava, ki je posledica te bolezni. O težavah s spolnostjo – kot so težave z erekcijo, suhost nožnice in izguba libida – vam morda ni prijetno govoriti z zdravnikom, vendar so te težave obvladljive in se jih ni treba sramovati.

Sprožilec

Razlaga

Sprožilec - Če veste, kaj lahko povzroči izbruh simptomov, jih s tem lahko nadzorujete.

Sprožilec je vse, kar povzroči simptome. Ker smo vsi edinstvene snežinke, so sprožilci za vsakogar drugačni, vendar so stres, kajenje, utrujenost in okužba običajni osumljenci.

Svetovni dan MS

Razlaga

Svetovni dan MS - Vrhunec leta! Ali poznate njegov namen?

To je naš najljubši dan v letu. Svetovni dan MS je namenjen spodbujanju vseh – bolnikov in zdravih, posameznikov in organizacij –, k sodelovanju pri ozaveščanju o MS in krepitvi svetovnega boja za iskanje zdravila.

Togost mišic

Razlaga

Togost mišic - Težave z gibanjem pri vsakodnevnih opravkih.

Ne prav lahkotna novica: mišice bolnikov z MS so včasih toge kot deska. Zato je težko narediti pomembne stvari, denimo to, da sredi dela nenadoma začnete plesati. Vključitev vaj za raztezanje v dnevno rutino je dobra ideja.

Tremor

Razlaga

Tremor - Simptomi tresenja so pogosto povezani z MS.

Če je kozarec napol prazen: tremor je nehoteno tresenje, običajno dlani ali rok. Če je kozarec napol poln: imate roke, ki najbolje plešejo, in najbolj energične prste. Če je kozarec samo kozarec: tremor je pri MS običajen in se ga ni treba sramovati.

Trigeminalna nevralgija

Razlaga

Trigeminalna nevralgija - Občutek akutne bolečine v obrazu.

Kako naj to pojasnimo? Predstavljajte si, da bi vas v obraz udarila strela. Dobra novica je, da občutek pri trigeminalni nevralgiji ni čisto takšen, vseeno pa ni zabaven. Gre za ostro, akutno bolečino obraza, ki jo povzroči poškodba zaščitne ovojnice vlaken, kjer korenina senzoričnega živca vstopi v možgansko deblo.

Utrudljivost

Razlaga

Utrudljivost - Utrujenost, ki presega običajno pomanjkanje energije, je pri MS pogosta težava.

Utrudljivost je samo ena z dolgega seznama bednih težav, s katerimi se soočajo bolniki – gre za občutek izčrpanosti ali iztrošenosti. Pojavi se lahko zaradi razložljivih razlogov, kot so neželeni učinki zdravil ali dodaten napor, ki ga je treba vložiti v vsakodnevna opravila, ki so nekoč bila lahka. Lahko pa preprosto nima razloga in se pojavi celo po dobrem nočnem spancu.

Virus Epstein-Barr

Razlaga

Virus Epstein-Barr - Imenuje se tudi »bolezen poljubljanja« in je lahko povezan z MS.

Virus Epstein-Barr (EBV) povzroča infekcijsko mononukleozo, zloglasno »bolezen poljubljanja«, ki doleti številne zaljubljene najstnike in študente, ki jim zvezde niso naklonjene. Študije kažejo, da bi virus EBV lahko povzročal MS, vendar trenutno še ni dokončnih ugotovitev.

Vnetje

Razlaga

Vnetje - Reakcija na poškodbo telesa ali tkiva.

Ko se telo (ali tkivo) poškoduje, bele krvne celice in protitelesa pribrzijo na prizorišče celo hitreje od najboljših reševalcev. To povzroči oteklino in nabiranje tekočine, kar se na mestu poškodbe pokaže kot vnetje. To presneto človeško telo. Z njim res ni šale.

Vrtoglavica

Razlaga

Vrtoglavica - Ne glede na to, ali ste omotični ali pa se vam vrti, je vrtoglavica lahko povezana z MS.

Vrtenje je zabavno, če ste v zabaviščnem parku. Kaj pa v službi? Na zmenku? V kinu? To je že manj zabavno. Vrtoglavica ali občutek, da se soba vrti, tudi če mirujete, je težava z ravnotežjem, ki je običajno povezana z MS in posledičnimi prekinitvami živčnih signalov.

Zdravila, ki spreminjajo potek bolezni

Razlaga

Zdravila, ki spreminjajo potek bolezni - Vrste zdravil, ki lahko pomagajo upočasniti napredovanje MS.

Izraz sam po sebi pojasnjuje, da zdravila, ki spreminjajo potek bolezni, ne lajšajo samo simptomov, temveč tudi upočasnijo ali zmanjšajo škodo, ki jo povzroča MS. Ker so na voljo številna zdravila, ki spreminjajo potek bolezni, imate dobro možnost, da najdete zdravilo, ki bo primerno za vas.

Živčni sistem

Razlaga

Živčni sistem - Usklajuje vsa vaša dejanja, namerna in nenamerna.

Živčni sistem usklajuje vsa vaša dejanja, namerna in nenamerna. Precej pomembna reč.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.