Kljub splošnemu prepričanju, da je multipla skleroza (MS) neboleča bolezen, številne študije temu nasprotujejo. Bolečina pri MS se običajno pojavi zaradi poškodbe živčnega sistema. Pojavlja se pri 30-80 % pacientov. Petina obolelih jo občuti kot prvi simptom. Lahko pa je tudi sekundarna posledica drugih simptomov, kot so spastičnost, utrujenost ter motnje razpoloženja. Nekateri pacienti bolečin nimajo. Lahko je prisotna kadarkoli v poteku bolezni. Bolečina je sicer pogostejša pri pacientih, ki imajo MS že več let. Lahko je občasna ali stalna. Njena intenzivnost se med posamezniki razlikuje. Pri pacientih z MS je značilna ostra in zbadajoča bolečina ter elektriziranje, ki se pojavi v globini okončin. Tudi migrenski glavobol se lahko razvije kot posledica MS. Bolečina prizadene paciente na različne načine. Pacienti lahko občutijo bolečino iz različnih vzrokov hkrati. Pomembno je vedeti, da je bolečina velikokrat nevidni simptom in ga je težko opisati ter obvladovati. Pri pacientih z MS se ob pregledu preverja Lhermittov znak. To je občutek električnega sunka vzdolž hrbtenice ali zgornjih udih, ki se pojavi pri nenadnem upogibu glave navzdol.

Bolečinski sindromi so pri pacientih z MS različni. Bolečina je lahko posledica okvare osrednjega živčevja ali perifernih (kostno-mišične) sprememb. Bolečinski sindromi so lahko akutni ali kronični. Samo bolečino pa ima pacient z MS lahko kratek čas, dlje časa ali trajno. Ne obstaja pravilo, ki bi napovedalo kdaj se bolečina začne in preneha ali bo trajala dlje časa ali zgolj kratek čas. MS je bolezen tisočerih obrazov, zato tudi pacienti različno zaznavajo, občutijo in opisujejo bolečino. 

Bolečina pri pacientu z multiplo sklerozo

Vrste bolečine pri pacientu z MS:

  • Nevropatska bolečina nastane zaradi poškodb živcev v možganih in hrbtenjači. Pri pacientih z MS se ta pojavi kot posledica poškodbe ovojnice živca, ki se imenuje mielin. V nekaterih primerih so s to obliko povezane tudi nekatere duševne bolezni (depresija, motnje spanja ter tesnobnost). Ta oblika bolečine lahko povzroči različne občutke od rahlega zbadanja pa vse do intenzivnih in pekočih bolečin. Pacienti jo pogosto opisujejo kot pekoč občutek, tresenje z elektriko, mravljinčenje ter zbadanje. En primer te oblike bolečine pri bolniku z MS je nevralgija trigeminusa na obrazu. Za zdravljenje te oblike bolečin zdravniki uporabljajo različne vrste zdravil. Pomembno je, da pacienta zdravnik aktivno spremlja in prilagaja zdravljenje. Poleg zdravljenja z zdravili je možno nevropatsko bolečino obvladovati tudi z raznimi vajami, akupunkturo, masažo ter tensom. 
  • Mišično-kostna bolečina je bolečina v mišicah in sklepih, ki nastane zaradi obremenitev, napora ali poškodb. Lahko je akutna ali kronična. Ta oblika bolečine je pri pacientu z MS zelo pogosta. Pacienti imajo težave z ravnotežjem, utrujenostjo, mišično šibkostjo ter težave z držo telesa, to privede do obremenitve sklepov ter mišic, to vodi do pojava mišično-kostne bolečine. Ta oblika bolečine vpliva na vsakodnevne dejavnosti, kot so hoja, pot v službo, držanje predmetov itd. Mišično-kostna bolečina se zdravi s protibolečinskimi zdravili. Nefarmakološko se te bolečine lahko odpravljajo tudi s fizikalno terapijo (vaje za krepitev in raztezanje mišic, UZ, TENS itd.) ter akupunkturo.

Splošnih pravil za obvladovanje bolečine pri MS ni. Bolečine pri MS ni preprosto obvladovati. Je pa pomembno, da pacient razume in spremlja svoje simptome bolečine, saj bo le tako tudi lažje obvladoval simptome MS skupaj z zdravnikom.

Nasveti za obvladovanje bolečine pri MS:

  • Zapisujte si morebitne sprožilce ter besede s katerimi bi jo opisali (ostra, topa, pekoča, mravljinčenje, stiskanje)
  • Zabeležite si, kako bolečina vpliva na vaše življenje ali dejavnosti (tudi spanje)
  • Pogovorite se z zdravnikom o vrstah bolečine, ki so pri vas prisotne
  • Preverite možnosti obvladovanja te bolečine
  • Trudite se biti pozitivno naravnani (nihanje razpoloženja lahko vpliva na  simptom bolečine ter jo tudi poveča)
  • Lažja telesna aktivnost ali joga
  • Tehnika pomirjanja (ta vam lahko pomaga, da se sprostite)
  • Dihalne vaje (pomagajo pri sproščanju)

Razumevanje in zmožnost opisovanja različnih vrst bolečine, ki so povezane z MS sta ključnega pomena, saj to omogoča učinkovitejše obvladovanje simptomov.

 

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.