Multipla skleroza (MS) ni enostavna bolezen. Od pacienta zahteva kar nekaj prilagoditev. Vendar z zdravim življenjskim slogom in podporo ljudi lahko pacient živi dolgo ter aktivno življenje. 

Pomembno je, da prevzamete odgovornost za svoje zdravje ter psihofizično počutje. Počutje pacienta vpliva na bolezen. Pacient, ki se počuti slabo in je negativno nastrojen, ima pogosto več težav povezanih z boleznijo. S tem namenom bom predstavila nekaj ukrepov, ki pozitivno vplivajo na pacientovo počutje.

Kaj lahko osebe z MS same storijo za izboljšanje svojega počutja?

Za izboljšanje počutja pacientom z MS svetujemo:

 • Zdrava prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomemben del življenja pacientov z MS. Dieta za zdravljenje MS ne obstaja. Nekatere diete lahko celo negativno vplivajo. Trenutno se pacientom svetuje mediteranski način prehranjevanja. Cilj pri pacientih je ohranjanje zdravja ter ustrezne telesne mase. Raziskave so pokazale, da prekomerna telesna teža vpliva na simptome MS. Ohranjanje zdrave telesne teže je torej zelo pomembno. Pacientom svetujemo, da se o vseh posebnih prehranskih spremembah, ki jih želijo uvesti, pogovorijo s svojim zdravnikom nevrologom. 

 • Telesna aktivnost

Telesna aktivnost ima več prednosti, in sicer izboljša mišično moč, kondicijo, popravi držo telesa, zmanjša bolečino ter utrudljivost pri pacientih z MS. Pri pacientih z MS telovadba zmanjša dovzetnost za mišične krče. Nizka do zmerna aerobna vadba lahko izboljša zdravje srca. Vaje za ravnotežje pa pomagajo pri koordinaciji telesa. Telesna aktivnost pacientom z MS pomaga obvladovati nekatere simptome. Redna telesna aktivnost ima veliko pozitivnih učinkov, zato jo svetujemo. Seveda pa naj pri tem upoštevajo svojo zmogljivost in omejitve. 

 • Kakovosten spanec

Med zdrav življenjski slog uvrščamo tudi kakovosten spanec. Ta pacientom z MS zmanjša nekatere simptome bolezni. Kakovosten in dolg spanec je včasih težko doseči. Svetujemo vam, da:

 • se izogibate kofeinu pozno popoldan in zvečer,
 • pojdite spat približno ob enaki uri ter se zbujajte ob enakem času,
 • se izogibate svetlim zaslonom, kot so računalnik, televizija ali telefon,
 • zatemnite prostor pred spanjem,
 • vzpostavite rutino pred spanjem, na primer pitje toplega mleka, topla kopel, mirna glasba in dihalne vaje, 
 • umirite misli, ne izvajajte aktivnosti, kjer morate biti zelo zbrani.
 • Opustite razvade

Pacientom svetujemo opustitev kajenja ter uživanja alkohola. V primeru, da popolna opustitev ni mogoča, svetujemo omejitev količine.

 • Zadosten počitek

Pacientom svetujejo, da večkrat dnevno počivajo in se umirijo. Predvsem takrat, ko se počutijo utrujene oz. jim bolezen povzroča druge težave. S počitkom se preprečuje utrujenost, le ta je pri pacientih z MS zelo pogosta. Med počitek sodi tudi »power nap,« ki naj ne bo daljši od 20 minut. Pacient naj sam ugotovi, kako se najbolj spočije ter umiri – za nekatere bo to meditacija, za druge sedenje na kavču, branje knjige…

 • Poznavanje ter sprejemanje svoje bolezni

Pomembno je, da pacient sprejme svojo bolezen in se nauči z njo živeti. Prav tako naj bo pozoren na simptome oz. težave, ki mu jih bolezen povzroča. Seveda je za ta proces potreben čas. Nekateri potrebujejo več časa, drugi manj. Kadar pacient sprejme bolezen, lahko živi bolj mirno, brez stresa in skrbi. 

 • Obvladovanje simptomov

Pomembno je, da pacient zna obvladovati oz. omiliti simptome, ki mu jih povzroča bolezen. Pacient se mora dovolj dobro poznati, da ve, na kakšen način lahko določen simptom odpravi ali omili. Ta proces je individualen, kljub temu pa mora biti dovolj ozaveščen o bolezni in njenem poteku. S tem ko ima pacient znanje o bolezni ter zna obvladovati simptome, ima nadzor nad boleznijo. To mu omogoča, da je pomirjen ter se kljub bolezni počuti dobro in živi kakovostno.

 • Druženje

Pacientom z MS se svetuje, da so družabni in se ne umikajo od ljudi. Pomembna je podpora družine in prijateljev. Z njimi lahko pacient deli svoje stiske in težave, ki jih ima. Oni bodo skušali razumeti situacijo in pomagati. Lahko podajo koristne nasvete ter mnenja. Pravi prijatelji vam bodo stali ob strani v vsaki situaciji, prav tako kot tudi družina. Žal pa poznamo tudi situacije, ko najbližji ne razumejo pacientove bolezni in njihovih težav, ki jim jih ta povzroča.

 •  Izogibanje stresu

Stres negativno vpliva na počutje pacientov. Nekateri pacienti so prepričani, da je prekomeren stres izzval bolezen. Prav tako lahko prekomeren stres in napetost povzroči pojav nekaterih simptomov. Zato je pomembno, da se pacient izogiba stresnim situacijam, kolikor je to mogoče ter, zna stres obvladovati.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.