Kako poskrbeti, da bodo počitnice ali potovanja pri osebah z MS potekala čimbolj udobno? Najprej je zelo pomembno, da oseba dobro premisli o omejitvah, ki jih ima, in kako bi to lahko vplivalo na preživljanje počitnic. 

Na primer, če oseba ne prenaša vročine, je bolje načrtovati potovanja ali počitnice v hladnejšem delu leta. Prav tako je pomembno, da se v primeru vročega vremena izbere lahka in zračna oblačila. Posebno pozornost je potrebno nameniti zadostni hidraciji. 

MS IN PRIPRAVA NA POČITNICE

Če je oseba gibalno ovirana, je pomembno skrbno načrtovanje poti (npr. letališča, prevozi itd.). Pri tem je potrebno že pri rezervaciji letalskih kart označiti, ali je potrebna pomoč na letališču, prijaviti voziček itd. V kolikor oseba občuti hitro utrudljivost, je pomembno tudi predvideti potreben čas za določene aktivnosti in jih raje načrtovati manj z zadosti časa za počitek, saj bo tako potovanje prijetnejše. Pomembno je, da oseba vnaprej poskrbi in naroči zdravila in potrebna dovoljenja za prenos le-teh ter jih shranjuje po navodilih. V tujem okolju je najbolje, da si oseba, v kolikor ima težave z mokrenjem (npr. urinska urgenca), vnaprej okvirno pogleda, kje so dostopna stranišča in jih izkoristi, tudi če ni najhujše nuje. Najbolje pa je, da oseba z MS ne potuje sama, ampak z nekom, ki ji lahko pomaga, če je pomoč slučajno potrebna.

Prispevek je pripravila dr. Saša Gselman, dr. med. specialistka nevrologije

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.