Počitnice in potovanja so odličen način pravega oddiha za telo in um, ki je ena ključnih komponent kakovostnega življenja, kar pa morda še močneje velja za ljudi z multiplo sklerozo. Da bi si zagotovili mirno in gladko potovanje brez nepotrebnih ovir in zapletov, si je koristno še pred odhodom vzeti nekaj minut in se nanj skrbno pripraviti. Pravočasno je treba poskrbeti za zadostno zalogo zdravil za čas načrtovanega dopusta, seznaniti se s pravilnim shranjevanjem zdravil, pridobiti ustrezna potrdila zdravnika za potovanje z zdravili čez mejo, spoznati posebnosti izbrane države in ne nazadnje, upoštevati splošna načela za lažje spopadanje z boleznijo.

Kako se pripraviti na potovanje?

Glede na možne nepredvidljive zamude, izgubo prtljage ali druge zaplete, nekateri priporočajo vzeti s seboj dovolj zdravil za dvakratnik predvidenih potovalnih dni. Smiselno jih je imeti shranjene v dveh različnih kosih prtljage, najboljše v ročni prtljagi. Zdravila vedno obdržimo v originalnem pakiranju. Za vsako od zdravil je treba skrbno prebrati navodila shranjevanja s posebnim poudarkom na izpostavljenosti različnim temperaturam ali direktni svetlobi. Za določena zdravila, po navadi gre za injekcijski tip aplikacije, je izrednega pomena tako imenovana »hladna veriga«. To pomeni, da jih je treba shranjevati v hladilniku oz. z njimi potovati v hladilni torbi, v kateri vzdržujete ustrezno temperaturo. Za vsako zdravilo je specifičen tudi podatek, koliko dni (npr. 7) lahko ostane na sobni temperaturi, da je še primerno za uporabo, oz. v kolikšnem času ga je treba porabiti, če v nekem trenutku ni bilo dovolj ohlajeno. Hkrati so opisana tudi navodila v primeru, da je bil ta čas prekoračen – po navadi je treba zdravilo zavreči. Zdravil se ne sme zmrzniti. Dobro se je tudi seznaniti z ukrepanjem v primeru izpuščenega odmerka, do česar seveda med potovanjem pride lažje kot v vsakodnevnem življenju. V določenih primerih je treba odmerek vzeti, takoj ko se spomniš, v spet drugih pa je odvisno od tega, koliko časa je že preteklo in je včasih bolje preskočiti izpuščeni odmerek in nadaljevati s predvidenim urnikom. Navodila se razlikujejo tudi glede na to, koliko odmerkov je bilo izpuščenih, saj je lahko potrebno ponovno uvajanje zdravljenja.

Multipla skleroza na počitnicah

Poleg skrbne priprave zdravil je dobro imeti s seboj tudi ustrezna zdravniška potrdila; slednja ne rabijo vsebovati dejanske diagnoze, smiselno pa je navesti vsa zdravila in njihove odmerke. Večinoma se to sicer zahteva samo v primeru injekcijskih zdravil, ki vključujejo igle in brizge, vendar pa v izogib nevšečnostim po navadi osebni zdravnik opiše vso redno terapijo. Določena zdravila imajo posebne oznake in opozorila, da lahko vplivajo na kognicijo, razsodnost, vedenje, stanje zavesti in predvsem, da lahko povzročajo zasvojenost, zato je regulacija potovanja z njimi strožja kot za ostala zdravila. Kar nekaj zdravil iz te skupine pogosto prejemajo tudi bolniki z MS -  gre predvsem za specifično terapijo proti bolečini, utrudljivosti, spastičnosti, krčem ali psihiatrični simptomatiki. Tudi za takšna zdravila je načeloma zgoraj omenjeno potrdilo dovolj, vendar se je koristno pozanimati, kakšne regulacije ima vsaka specifična država. Poleg tega svetujemo izdajo potrdila v slovenščini in angleščini.

Seveda je priporočljivo tudi poskrbeti za zdravstveno potovanje v tujini, kolikor ni pokrito že z osnovnim/dodatnim. Koristno je poznati zdravstveni sistem na izbrani destinaciji ter lokacije bolnišnic oz. urgentnih ambulant. 

Čemu posvetiti še več pozornosti?

Vredno je omeniti tudi pomembnost izogibanja različnim potovalnim boleznim, najpogosteje okužbam, vezanim na kontaminirano vodo ali hrano, pike žuželk ali respiratorne mikrobe. Glede na to, da lahko takšna okužba vpliva tudi na simptomatiko MS, se je treba še bolj skrbno držati splošnih navodil za preprečevanje. V nekaterih primerih je za vstop v državo zahtevano ali vsaj svetovano tudi cepljenje proti določeni bolezni; večinoma so cepiva sicer varna in celo priporočljiva za bolnike z MS, vendar pa je v tem primeru na mestu kratek posvet z zdravnikom, ki bo lahko za specifično situacijo individualno svetoval.

Na potovanju pa ne smemo pozabiti tudi na pomen pravilne prehrane in zadostne količine tekočine, še posebej v poletnih mesecih, saj lahko visoke temperature pomembno vplivajo na simptome multiple skleroze. Morda je smiselno razmisliti o oblačilih za ohlajevanje telesne temperature. Prav tako je pomembno primerno odmerjati fizično aktivnost, ki ne bo preveč obremenila telesa in bo vključevala dovolj počitkov in časa za sprostitev. 

Vse te priprave morda zvenijo obremenjujoče, vendar bodo zagotovile mirne in kvalitetne počitnice. Ne glede na to, ali ste na plaži, v gorah ali pa le obiskujete družino in prijatelje, boste tako lahko brezskrbno uživali v svojem oddihu, ne da bi vas skrbelo za zdravstvene težave ali zaplete.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.