Beseda nevralgija pomeni huda bolečina. Bolečina je najbolj obremenjujoč simptom multiple skleroze (MS), ki jo občuti od 30 % do 80 % oseb z MS. Trigeminalni živec je eden največjih čutnih živcev obraza. V možgane pošilja informacije o občutku, dotiku, pritisku in temperaturi. Obenem nadzoruje tudi delovanje mišic za žvečenje.

MS je kronična avtoimuna vnetna bolezen osrednjega živčevja (možgani, hrbtenjača). Pri njej telesni imunski sistem napada nevrone in s tem povzroči poškodbe zaščitne ovojnice mielina. Ta proces lahko prizadene tudi trigeminalni živec. Posledica poškodbe trigeminalnega živca je nevralgija trigeminus. Osebe z MS spremlja 20-krat večje tveganje za pojav nevralgije trigeminus kot pri splošni populaciji. Po nekaterih ocenah se pojavlja pri 3 % do 5 % osebah z MS. Pri osebah z recidivno remitentno MS je prevalenca 1 % do 6,3 %.

nevralgija

Za nevralgijo trigeminus je značilna kratkotrajna, nenadna ter močna bolečina obraznega živca. Bolečina nevralgije trigeminusa je ena najhujših bolečin, ki jih obstaja. Opisujejo jo kot zbadajočo, prebadajočo, pekočo, ostro, žarečo, mravljinčavo ali elektrizirajočo bolečino. Občasno opisujejo tudi bolečinske krče. Pred bolečino lahko občutijo tudi ščemenje ali omrtvelost. Pojavi se v predelu lica, zgornji in spodnji čeljusti, čelu, okoli očesa ter v sinusu. Pogosto jo izzove dotik obraza, žvečenje ter umivanje zob, pitje, britje in podobno. Lahko pa se pojavi spontano sama od sebe. Večinoma prizadene le polovico obraza. Samo 3 % ljudi občutijo bolečino na obeh straneh obraza. Sama bolečina traja od nekaj sekund do dve minuti. Lahko se pojavi večkrat dnevno. V nočnem času napadov bolečine ni. Bolečina lahko traja nekaj dni, tednov ali celo mesecev. Temu sledi obdobje brez bolečine, ki lahko traja več mesecev ali celo leto. Nevralgija trigeminus se pogosteje pojavlja spomladi ter jeseni. Lahko pa jo izzove tudi mraz. 

Sama bolečina pri nevralgiji trigeminus je huda in moteča. Če se je ne zdravi, lahko oseba postane depresivna. Hujšanje in slaba higiena ust sta značilna za to obolenje. Vse to pa zelo vpliva na kakovost življenja.

Zdravljenje nevralgije trigeminus

Osebo s trigeminalno nevralgijo lahko specialistično obravnava nevrolog, specialist za zdravljenje bolečine ter nevrokirurg. Nevralgijo trigeminus je možno zdraviti na več načinov.

 • Z zdravili 

Zdravljenje nevralgije trigeminusa z zdravili je učinkovito na začetku, saj bolečina mine pri 80 % osebah z MS. Z dolgotrajnejšim zdravljenjem pa se učinek zdravila zmanjša 

Nevralgije trigeminus ne zdravimo z običajnimi zdravili za bolečine (kot je paracetamol), saj ta niso učinkovita. Za tovrstno bolečino zdravniki predpisujejo zdravila iz skupine antikonvulzivov. Zaradi njihovega načina delovanja jih imenujemo tudi nevromodulacijska zdravila. Njihov namen je umiriti živčni impulz. Možno je zdravljenje tudi z mišičnimi relaksanti, opiat ter botulin toksinom tipa A. 

V primeru, da zdravila (nevromodulatorji) bolečine ne oblažijo ali povzročajo resne stranske učinke, vam zdravnik lahko priporoči kirurško zdravljenje.

 • Kirurški poseg

Obstaja več vrst posegov. Te vam predstavi kirurg. Metode so odvisne tudi od vzroka trigeminalne bolečine.

 Metode kirurškega zdravljenja:

 • blokada živca,
 • krioterapija,
 • nevrektomija,
 • električni tok,
 • vbrizgavanje alkohola,
 • vbrizganje glicerola,
 • dekompresija z balonom,
 • periferna radiofrekvenčna termokoagulacija in
 • stereotaktična radiokirurgija.

Samopomoč za obvladovanje trigeminalne bolečine

 • Izogibajte se vetru ter prepihu.
 • Bodite pozorni na vročino ter mraz. Mraz lahko izzove ter poslabša nevralgijo.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.