Po več kot enem letu različnih omejitvenih ukrepov zaradi pandemije covida-19 je občutek povezanosti še pomembnejši. To velja tudi za bolnike z multiplo sklerozo (MS), ki so zaradi narave svoje bolezni še bolj dovzetni za občutke osamljenosti in izločenosti. Zato ob letošnjem svetovnem dnevu MS, ki ga obeležujemo 30. maja, spodbujamo povezovanje (#MSConnections).  

Svetovni dan MS je globalna kampanja ozaveščanja o multipli sklerozi, katere namen je graditi podporo skupnosti bolnikov z MS in povezovanje 2,8 milijona ljudi po svetu, ki živijo s to boleznijo. Kampanjo vodi mednarodno združenje za multiplo sklerozo (MSIF).

Svetovnemu dnevu MS in spodbujanju povezovanja na različne načine se pridružujemo tudi v Novartisu. V maju smo tako organizirali in podprli kar nekaj zanimivih aktivnosti, v katerih smo na različne načine povezovali bolnike med seboj, bolnike in zdravnike, sodelavce ter širšo javnost.Med drugim smo podprli okroglo mizo znaslovom »Ali imajo bolniki z multiplo sklerozo prihodnost v svojih rokah?«, na kateri so bolniki razpravljali o tem, kako obvladujejo bolezen in njene simptome, kaj v prihodnosti pričakujejo in potrebujejo za boljše obvladovanje multiple skleroze ter kje vidijo svojo vlogo v tem procesu. Prav tako smo podprli produkcijo filma »Pot bolnika z multiplo sklerozo«, ki prikazuje mladega moškega in njegovo pot do diagnoze in soočenje z boleznijo. Kratki film je bil 19. maja 2021 predvajan na TV Sloveniji, lahko pa si ga ogledate tudi na spletni strani RTV Slovenije (povezava).

Tudi spletna stran MojaMS povezuje. Povezuje bolnike, ki delijo svoje zgodbe, zdravnike, ki pripravljajo strokovne prispevke, ter bolnikove bližnje in širšo javnost, ki skozi vsebine spoznavajo svet multiple skleroze. Ob svetovnem dnevu multiple sklerozi še posebej vabimo k ogledu osebnih zgodbo bolnikov ter prebiranju novega članka doc. dr. Ane Ožura Brečko, klinične psihologinje z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, o psihološki podpori bolnikom z multiplo sklerozo.

Svetovni dan MS

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.