Fizična dejavnost na splošno dobro vpliva na počutje ljudi. S tem namenom osebam z MS svetujemo aktivni življenjski slog ter redno telesno vadbo. 

Aktivni življenjski slog pomeni vsaj 30 minut vsakodnevnih aktivnosti. Sem uvrščamo tudi gospodinjska opravila, aktivnosti, ki so povezane z delom ter  prostoročne aktivnosti, ki so zmerno do močno naporne. Med telesno vadbo pa uvrščamo vse oblike prostoročne fizične aktivnosti, ki se jih izvaja ponavljajoče dlje časa ter s specifičnim namenom. V večini primerov je namen telesne vadbe izboljšanje vzdržljivosti, izboljšanje fizične moči, izguba telesne teže ter ohranjanje zdravja. 

Redna telesna vadba lahko osebam z MS pomaga obvladovati nekatere simptome. Poleg tega poveča raven energije. S telesno aktivnostjo se izboljša vzdržljivost, kondicija, koordinacija, ravnotežje, telesna drža ter fleksibilnost sklepov. Z redno vadbo se ohranja ali celo izboljša mišična moč. Znano je, da redna telesna aktivnost zmanjša stres, utrujenost ter tveganje za nekatera druga obolenja, kot so bolezni srca, debelost, sladkorna bolezen, depresija. Prav tako pripomore k boljši samozavesti, samopodobi ter boljšemu razpoloženju. Vpliva pa tudi na koncentracijo, ta se namreč poveča. Redna telesna aktivnost ima veliko pozitivnih učinkov, zato jo svetujemo osebam z MS. Seveda pa naj pri tem upoštevajo svojo zmogljivost in omejitve.

Telesna vadba pri osebah z MS – plavanje, vadba v vodi

Plavanje je šport, ki zahteva uporabo celotnega telesa za premikanje po vodi. Poznamo več slogov plavanja. Vsem pa je skupno, da se uporablja veliko število mišic. Plavanje ter vodna aerobika sodita med najbolj zdrave športne discipline. Pri osebah z MS je pomembno, da voda ni prehladna oziroma pretopla, saj lahko povzroči pojav nekaterih simptomov (npr. utrujenost, spastičnost,…). Svetuje se, da je temperatura vode med 22 °C in 28 °C. 

Dobri razlogi za plavanje in vadbo v vodi:

 • Najbolj blaga metoda pridobivanja ter ohranjanja telesne pripravljenosti.
 • Voda daje občutek breztežnosti, zato se gibe v vodi lažje izvaja.
 • V primeru mišične okorelosti je učenje novih gibov lažje.
 • V vodi, ki sega do prsi lažje ohranjamo ravnotežje.
 • Voda ima razbremenilni učinek na sklepe, vezi ter kite.
 • Zagotavlja krepitev mišic celega telesa.
 • Mišice se krepijo enakomerno.
 • Utrujenost oziroma izčrpanost se v vodi pojavi pozneje.
 • Zniža se srčni utrip.
 • Krepi srčno žilni sistem.
 • Okrepi pljučno funkcijo.
 • Pripomore k znižanju telesne teže.

Poleg drugih pozitivnih učinkov plavanje izboljša spanec. Med plavanjem se aktivirajo vse mišične skupine – rame, trebuh stegna, hrbet, zadnjica in roke. Napete mišice se raztegnejo in postanejo bolj prožne. Samo lebdenje na vodi pa deluje meditativno, saj se mišice popolnoma sprostijo. 

Plavanje in vodena vadba v vodi sta primerni za vse. Poleg tega sta zelo koristni. Izvajajo ju lahko tudi tisti, ki so manj ali povsem neaktivni. Obe vadbi omogočata več gibanja in se lahko izvajata v skoraj vseh stadijih bolezni.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.