Za osebe, ki živijo z multiplo sklerozo (MS), so poletni meseci lahko izziv, saj se zvišane temperature lahko odražajo v Unthoffovem fenomenu - prehodnem poslabšanju nevroloških simptomov. Kako premagati te ovire in uživati v poletju? Preverite v članku.

Vse o tako imenovanem Unthoffovem fenomenu

Znano je dejstvo, da se nevrološka simptomatika pri osebah z MS poslabša v vročih poletnih mesecih in ob povišani telesni temperaturi, kot je na primer ob prebolevanju okužbe ali ob intenzivnejši telesni aktivnosti. To imenujemo Unthoffov fenomen, ki ga opredelimo kot prehodno, kratkotrajno poslabšanje nevrološke simptomatike, ki traja manj kot 24 ur in nastane zaradi povišanja telesne temperature. Ob znižanju telesne temperature simptomi izvenijo oziroma se povrnejo v predhodno stanje. 

Ti simptomi niso zagoni MS!

Takšno poslabšanje je pomembno ločiti od pravih zagonov bolezni. Pri Unthoffovem fenomenu gre za kratkotrajno oziroma manj kot 24 ur trajajoče poslabšanje ob porastu telesne temperature zaradi zunanjih ali notranjih vzrokov in izveni ko se telo ohladi. Unthoffov fenomen občuti približno 60-80 % oseb z MS ob povišani telesni temperaturi. Manj znano je dejstvo, da lahko pride do prehodnega poslabšanja nevrološke simptomatike tudi ob izpostavitvi hladnemu okolju. 

Kako kot bolnik z MS preživeti poletje brez preglavic?

Preobčutljivost med bolniki MS precej variira

Zadnja večja raziskava Unthoffovega fenomena je bila opravljena leta 2022, vključenih je bilo 757 bolnikov. Preobčutljivost na vročino in mraz je med osebami z MS zelo variirala. 58 % oseb z MS je bilo preobčutljivih samo na vročino, 29 % tako na vročino kot na mraz in 13 % samo na mraz. Vse vključene osebe so kot primarni sprožilec navedle vroče oziroma hladno okolje, najpogosteje pa so kot poslabšanje občutili povečano utrudljivost, ki je posledično vplivala na šibkost spodnjih okončin in sposobnost hoje. 

Od ostalih simptomov so navajali težave z ravnotežjem, izrazito prekomerno potenje, poslabšanje senzoričnih simptomov, poslabšanje spastičnosti, težave s koncentracijo, mišične krče in nespečnost. Kot najpogostejše ukrepe za preprečevanje Unthoffovega fenomena so osebe vključene v to raziskavo navedle uporabo klimatskih naprav in spremembo načina oblačenja.

Kaj lahko oseba z MS naredi za preprečevanje Unthoffovega fenomena?

Vsak pacent doživlja povišano toploto v okolju različno, zato je pomebno, da si poiščete vam najbližje tehnike za obvladovanje Unthoffovega fenomena. Zdravstveni delavci svetujemo predvsem:

  1. Izogibanje vročini, v kolikor je le možno.

  2. Zadrževanje v klimatiziranih prostorih tekom vročih poletnih dni. 

  3. Oblačila naj bodo lahka in zračna.

  4. Zaužiti dovolj tekočine, sadje z veliko vsebnostjo vode, zeliščni hladni čaji

  5. Telesna vadba naj se izvaja v hladnejšem delu dneva (npr. ob jutrih) ali pa v klimatiziranih prostorih.

  6. Po telesni vadbi ali po izpostavitvi vročini se priporoča hladen tuš oz. kopel.

  7. Preobčutljive osebe na vročino naj potovanja načrtujejo v bolj hladnem delu leta.

  8. Hladilni jopiči in obhladki za vrat.

Kako kot bolnik z MS preživeti poletje brez preglavic?

Kdaj mora oseba MS poiskati zdravniško pomoč? 

Za vsako kratkotrajno poslabšanje simptomov ob vročem zunanjem okolju, ki traja manj kot 24 ur, oseba z MS ne potrebuje nujno poiskati zdravniške pomoči. V nadaljnje naj se poskuša podobnim situacijam izogniti in uporabiti katero od predhodno navedenih strategij za zmanjševanje Unthoffovega fenomena. Če pa gre za znake okužbe in posledično povišano telesno temperaturo ali če simptomi trajajo dlje kot 24 ur pa priporočamo obisk zdravnika z namenom ocene po potrebi zdravljenja okužbe oziroma ocene ali gre morebiti za zagon bolezni.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.