Članek je del serije Razumeti MS. Preberite tudi Kako lahko izboljšamo kakovost življenja kljub multipli sklerozi (1. del)

aktivnost

MS se kot kronična vnetna bolezen osrednjega živčnega sistema izraža z različnimi simptomi, njihova izraženost pa se med posamezniki lahko precej razlikuje. Posledično se razlikujejo tudi njihove potrebe in zmožnosti, med katere uvrščamo tudi potrebo po gibanju in telesni aktivnosti. 

Telesna aktivnost 

MS ne sme biti ovira za povečanje moči, fleksibilnosti in splošne ravni telesne pripravljenosti. Čeprav lahko utrujenost in bolečina, ki se pogosto pojavljata, otežita telesno dejavnost, vadba po drugi strani izboljša gibljivost in dobro počutje. Vaje za izboljšanje prožnosti stopal, hoje, ravnotežja in prehoda iz sedenja v stanje so ključnega pomena. Dosleden program, ki krepi vašo moč in vzdržljivost, lahko dejansko pomaga zmanjšati utrujenost na dolgi rok.

Bivalno okolje po meri vaše mobilnosti

Težave z utrujenostjo in ravnotežjem so pogoste pri MS in običajno vodijo v uporabo pomočnikov pri hoji (palic, hodulje ali vozička), ki se jim nekateri ljudje upirajo ali odlašajo, saj se ne zavedajo, da na ta način dosežejo neodvisnost, svobodo, zmanjšajo stres in dobijo nove priložnosti za dejavnosti, ki jih sedeče življenje ne omogoča. Res pa je, da uporaba mobilnih pomočnikov naravno vodi v izziv opremljanja bivalnega prostora. Če še niste povsem pripravljeni na projekt preoblikovanja doma, lahko za začetek samo odstranite okrasne dodatke in preproge ter tako prispevate k ustvarjanju dodatnega prostora in preprečevanju padcev. 

Potovanje z MS

Večina ljudi z MS nima omejitev pri potovanjih, res pa je, da nepričakovan zagon bolezni zaradi potovalnega stresa, utrujenosti, vročine ali okužbe vodi v več razmisleka pri načrtovanju potovanj. Pomembno je, da imate dovolj zdravil za na pot in da vnaprej preverite možnosti zdravstvene oskrbe na počitniški destinaciji. Ključnega pomena je načrtovanje poti – vzemite si čas za odmore in načrtujte dejavnosti, tako da vam med potovanjem ne bo treba hiteti ali biti pod stresom.
Če uporabljate invalidski voziček, je ključ do uspešne potovalne izkušnje dobra komunikacija vnaprej. Razmislite o vsakem koraku vašega potovanja in pošljite e-pošto ali pokličite potovalno agencijo, letalsko družbo in hotel, da jim sporočite, kaj točno potrebujete. Raziskujte in načrtujte možnosti prevoza in nastanitve, da boste, ko boste prispeli na cilj, manj skrbeli za podrobnosti in samo uživali.

Zlata vredni hobiji

Negujte svoj hobi, negujte svoje duševno zdravje. Ne samo, da vam hobiji zapolnijo čas in prinesejo veselje/radost, dajo tudi občutek osredotočenosti – biti v tem trenutku in uživati v tem, kar počnete. Omogočijo, da prispevate k svoji družini ali skupnosti na svoj prav poseben način – z dejavnostjo, kjer zapoje duša in zaigra srce.

MS vam je odvzela del zdravja, a to še ne pomeni, da vam je odvzela moč polnega življenja po vaši meri. Živite v svojem ritmu bolezni navkljub.

Matjaž Popit, dr. med specialist nevrologije iz Splošne Bolnišnice Murska Sobota

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.