Potovanje, čeprav obogati življenje, postane poseben izziv za tiste, ki živijo z multiplo sklerozo (MS). Kako se lotiti organizacije potovanja, da bo brezskrbno in varno?  V tem članku vas čakajo smernice, nasveti in prilagoditve, ki omogočajo prijetno potovanje, ne glede na izzive, ki jih prinaša bolezen.

Zelo pomembno je spoštovanje različnih zakonodajnih predpisov

V Sloveniji, EU in v svetu je potrebno spoštovanje in upoštevanje različnih zakonodajnih predpisov, ki za invalidne osebe omogočajo upoštevanje posebnosti v prometu. Pretežno je dovolj, da invalidna oseba le predloži kartico invalida, kar ji omogoča prednostni vstop ali izstop, pravico do sedeža ter spremstva po različnih transportnih postajah.

Uredbe v Sloveniji, ki jih morajo vse transportne službe spoštovati so Uredba EU o pravicah invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo v zračnem prevozu, Uredba EU o pravicah potnikov v avtobusnem prevozu, Uredba EU o pravicah potnikov med potovanjem po morju in celinskih plovnih poteh, Uredba EU o pravicah o pravicah potnikov v železniškem prometu ter Smernice o pravicah invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo v zračnem prevozu.

Ne pozabite spakirati vsega, kar potrebujete

Prvi korak za brezskrbno potovanje je, da nekaj dni pred odhodom napišete seznam nepogrešljivih stvari, da zagotovite, da ne bo ničesar pomembnega spregledano. Vključite vse, od nujnih zdravil do tehničnih pripomočkov, kot so bergle ali invalidski voziček. Poleg tega preverite, ali je izbrani namestitveni prostor ustrezno klimatiziran in opremljen z hladilnikom. Načrtujte tudi udobnost med potovanjem, vključno s primerno obleko, obutvijo in glasbo, ter skrbno izberite čas odhoda, da se izognete nepotrebnim težavam.

Kako organizirati brezskrbno potovanje z MS?

Skrbno načrtovanje potovanja

Drugi korak vključuje skrbno načrtovanje samega potovanja. Razmislite o času odhoda, ali je bolj smiselno potovati zjutraj, zvečer ali ponoči, ob upoštevanju posebnih potreb. Načrtujte tudi postanke in počitke. Pripravite manjšo torbo z nujnimi stvarmi, kot so inkontinenčni vložki in tekočina, ter se že dan pred potovanjem ustrezno hidrirajte s lahko hrano in sadnimi napitki. Pri tem se izogibajte kavi ter poskrbite za okrepčila, ki bodo zagotovila dobro počutje skozi celotno potovanje.

Posebnost potovanja z letalom 

Letalske družbe na svojih spletnih straneh ob nakupu letalske vozovnice ponujajo številne nasvete in opozorila. Če imate kakršnekoli zdravstvene posebnosti ali težave, se pred potovanjem posvetujte s svojim zdravnikom in letalskim prevoznikom. Prevoznik lahko v posebnih razmerah (izredni pogoji letenja, izjemno slabi vremenski pogoji) zavrne prevoz katerekoli kategorije potnikov, katerih zdravstveno stanje zahteva pomoč.

Kako organizirati brezskrbno potovanje z MS?

Potnikom s posebnimi potrebami je na voljo posebna obravnava, ki vključuje pomoč pri vkrcanju, izkrcanju, med letom, hitri evakuaciji in zemeljski oskrbi. Za najučinkovitejšo pomoč je priporočljivo, da že ob rezervaciji vozovnice prevozniku posredujete podatke o svojih potrebah. Brezplačna parkirna mesta za invalide, dostop z invalidskim vozičkom in informacijske točke na letališču so na voljo za dodatno pomoč. 

Letališko osebje potnike s posebnimi potrebami spremlja od prihoda na letališče do izstopa iz letala, nudi pomoč pri formalnostih in vstopu v letalo, ter asistenco tudi ob prihodu letala, pri transferjih in izstopu iz terminala. Kljub zdravstvenim oviram je pomembno, da pacienti sledijo svojim željam in s prilagoditvami ter organizacijo omogočijo dosego želenega cilja.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.