MS in delo, služba

Če vam diagnosticirajo multiplo sklerozo (MS), to ne pomeni, da vam ne preostane drugega kot dati odpoved – pravzaprav je ravno nasprotno! Prekinitev delovnega razmerja je osebna izbira; vsi bolniki so različni in imajo različne simptome, zato je odločitev v celoti odvisna od posameznikovih okoliščin. Izbira je popolnoma vaša.

Če se odločite ostati v službi, boste morda ugotovili, da morate spremeniti poklicno življenje in ga prilagoditi svojim simptomom MS, kar lahko pomeni, da se boste o bolezni morali pogovoriti s šefom in sodelavci.

Tu vam ponujamo odgovore na nekatere pomisleke, ki jih morda imate v zvezi z MS, poklicnim življenjem in pogovori o svoji bolezni:

1) Ali moram povedati šefu?

Ni vam treba, vendar je lahko koristno.

To ni neposreden odgovor, kakršnega ste pričakovali, vendar morate pred odločitvijo premisliti o nekaj stvareh.

Če delate na delovnem mestu, kjer bi MS lahko vplivala na vaše zdravje in varnost ali zdravje in varnost drugih, je pametno, da o bolezni obvestite delodajalca. Če opravljate dejavnosti, kot sta upravljanje težkih strojev ali vožnja, potem morate obvestiti delodajalca. Poleg tega ni nobena skrivnost, da MS s časom napreduje. Če poveste šefu čim prej, si boste olajšali okoliščine na daljši rok. 

Vendar je odločitev popolnoma vaša! Če potrebujete podporo pri delu ali bi radi prosili za razumne prilagoditve, boste najbrž morali natančno pojasniti, zakaj. In če vas skrbi, kako bo MS vplivala na vaše delo v prihodnosti, se lahko odločite povedati šefu preprosto zato, da bo seznanjen s to možnostjo. Če na primer ve, da je utrujenost eden od simptomov MS, mu bo lažje razumeti, kako lahko to vpliva na vaše delo.1

2) Za katere »razumne prilagoditve« naj prosim?

Če ugotovite, da potrebujete dodatno podporo pri delu, se lahko s šefom pogovorite o razumnih prilagoditvah. Razumna prilagoditev je sprememba, ki jo mora vaš delodajalec uvesti na vašem delovnem mestu za zagotavljanje, da niste v slabšem položaju v primerjavi s sodelavci.

Razumne prilagoditve so odvisne od vaših simptomov, službe in delovnega okolja, vendar vam lahko damo nekaj primerov:

  • prožen delovni čas;
  • možnost dela od doma;
  • ocena ustreznosti delovne mize in prilagoditve delovnega prostora glede na vaše simptome. To lahko pomeni na primer zagotovitev ergonomskega stola ali prilagoditev računalniškega zaslona;
  • dodatni odmori čez dan.

3) Če želim povedati šefu, kako naj pristopim k pogovoru?

Vemo, da se o MS ni lahko pogovarjati niti v najboljših okoliščinah, zato je še toliko bolj zastrašujoče, če morate o svoji bolezni in simptomih razpravljati z delodajalcem in sodelavci. Vendar ne skrbite, saj obstaja nekaj načinov, kako narediti pogovor o MS manj neroden in bolj konstruktiven.

  • Odvisno od vašega odnosa z delodajalcem se boste morda najprej želeli pogovoriti s svojim neposrednim nadrejenim ali nekom, s katerim tesneje sodelujete. Ta posameznik vam lahko svetuje o nadaljnjih ukrepih in se celo v vašem imenu pogovori s člani višjega vodstva.
  • Ne glede na to, koga izberete, lahko pogovor poteka v obliki, ki se vam zdi najustreznejša: lahko se odločite za bolj sproščen klepet ob kavi ali pa organizirate formalnejši sestanek v pisarni. Za začetek lahko pošljete samo e-sporočilo, če se vam to zdi najbolje.
  • Pred pogovorom si pripravite informacije, ki jih želite omeniti, vključno s pojasnilom, kaj je MS, kakšnega zdravljenja in oskrbe ste deležni zunaj delovnega mesta in kako lahko MS vpliva na vaš način dela. Morda se boste želeli dogovoriti še za poznejši sestanek, namenjen pogovoru o podpori in razumnih prilagoditvah, ki jih morda potrebujete, da bodo odgovorni imeli dovolj časa za pripravo.
  • Če ima vaše podjetje kadrovski oddelek, se lahko pogovorite tudi s kadrovskimi uslužbenci. To lahko naredite pred pogovorom s šefom, da vam lahko svetujejo, kako pristopiti k zadevi, ali pa jih vključite v sestanek s šefom, da se skupaj dogovorite o nadaljnjih korakih. 

4) Kaj pa sodelavci?

Še enkrat naj poudarimo, da vam sodelavcem ni treba povedati, da imate MS, in tudi vaš šef tega ne sme nikomur razkriti, če mu posebej ne dovolite. Vendar je razkritje bolezni sodelavcem lahko dobra ideja, če jim želite pomagati razumeti, zakaj in kdaj boste morda potrebovali dodatno podporo. Sodelavci so pogosto tudi prijatelji in njihova podpora vam lahko olajša življenje z MS v službi.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.