Menopavza je fiziološki proces, s katerim se pri ženskah zaključi obdobje plodnosti – reproduktivno obdobje in v katerem pride do upada proizvodnje ženskih spolnih hormonov v jajčnikih. Izraz menopavza pomeni zadnjo menstruacijo, kar klinično potrdimo po enoletnem obdobju brez menstruacij. Obdobje perimenopavze se začne že več let pred zadnjo menstruacijo. Mediana starost ob nastopu menopavze je 51 let. V povprečju MS ne vpliva na starost ob prehodu v menopavzo.

MS in MENOPAVZA

Več kot 2/3 oseb, ki zbolijo z MS, so ženske v t.i. rodni dobi. Ob tem je po nekaterih ocenah je približno 30 % bolnic v danem trenutku v perimenopavzalnem in pomenopavzalnem obdobju.

Simptomi MS in menopavzalni simptomi se med seboj pogosto prekrivajo: motnje mokrenja, spanja, kognitivne in razpoloženjske motnje, utrujenost itd. Ali menopavza spremeni dolgoročni potek MS, zaenkrat ni jasno. Zagotovo nekatere bolnice opisujejo prehodna poslabšanja simptomov MS ob t.i. oblivanju. Prav tako je verjetno, da se določene težave lahko »seštevajo«. Manj je zaenkrat znanega o dolgoročnem vplivu spremembe nivoja spolnih hormonov na potek bolezni. Znano je, da se potek oz. oblika MS prav v starostnem obdobju, ki sovpada s perimenopavzalnim in menopavzalnim obdobjem (cca 45 – 55 let), pogosto spremeni v progresivno obliko z upadom vnetnega dogajanja in postopnim napredovanjem bolezni. Moški spol ob diagnozi v mlajših letih je negativen prognostični dejavnik, v kasnejših letih pa se potek bolezni in pridobivanje invalidnosti med spoloma manj razlikuje. Ali je vpliv spolnih hormonov v tem časovnem obdobju eden od pomembnih dejavnikov napredovanja bolezni, zaenkrat še ni jasno.

Ena od osnov zdravljenja motečih menopavzalnih simptomov je nadomestna hormonska terapija, ki se lahko uporablja tudi pri bolnicah z MS. Raziskav, ki bi pojasnile, ali zdravljenje z nadomestno hormonsko terapijo pozitivno vpliva na potek MS, je bilo do danes opravljenih le malo, z različnimi zaključki. Na področju menopavze in MS se bo v prihodnosti gotovo še marsikaj raziskalo.

Viri:

  1. Effects of Menopause in Women With Multiple Sclerosis: An Evidence-Based Review (dostopno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33815241/, zadnji dostop 19. 6. 2024) 
  2. MS and menopause (dostopno na https://www.msif.org/living-with-ms/ms-and-menopause/, zadnji dostop 19. 6. 2024)
  3. Morales-Rodriguez D, Bove R. Menopause and multiple sclerosis. Practical Neurology (US). 2024;23(3):48-51.

Prispevek je pripravila Sarah Gomezelj, dr.med., specializantka nevrologije

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.