Prehrana igra pomembno vlogo v življenju bolnikov z multiplo sklerozo (MS). Uravnotežena dieta, bogata z beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, vlakninami in vitamini, lahko pomaga obvladovati simptome, spodbuditi splošno zdravje, morda celo vplivati na nastanek in sam potek bolezni. Kljub temu pa moramo biti previdni pri številnih mitih, ki obkrožajo prehrano in MS.

Med vitamini ima najbolj ključno vlogo vitamin D. Nekatere raziskave kažejo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z večjim tveganjem za razvoj MS. Poleg tega vitamin D pomaga pri regulaciji imunskega sistema in zmanjšanju vnetja, kar je ključno za obvladovanje bolezni. V slovenski populaciji je pomanjkanje vitamina D pogosto, zato je smiselno preventivno nadomeščanje, po navadi pri bolnikih z MS svetujemo nekoliko višje odmerke. Vsekakor pa to ne pomeni prekoračenje maksimalnih priporočenih odmerkov, kot to uporabljajo nekateri režimi zdravljenja, ki niso odobreni s strani zdravnikov. Zdravljenja s (pre)visokimi odmerki vitamina D namreč ne podpira nobena pravilno izvedena raziskava, poleg tega pa lahko pretirano visoke ravni vitamina D v telesu privedejo do številnih neželenih učinkov, vključno z ledvičnimi kamni, kalcifikacijo mehkih tkiv in težavami s srcem.

Pomembno je omeniti tudi omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v mastnih ribah in so koristne zaradi njihovih protivnetnih lastnosti. Tudi druge prilagoditve prehrane, kot na primer izogibanje nasičenim maščobnim kislinam ter povečan vnos sadja in zelenjave blagodejni vpliv na bolezen.

Nevarnosti neustrezne prehrane pri osebah z MS

Povezava s prekomerno telesno težo.

Zdravo prehrano pogosto poudarjamo tudi zaradi znane povezave med prekomerno telesno težo v zgodnjem življenjskem obdobju in tveganjem za razvoj multiple skleroze, kar kaže več študij. Poleg tega lahko številni zapleti, povezani z debelostjo poslabšajo simptome pri ljudeh, ki že imajo bolezen in posledično vplivajo tudi na njen nadaljnji potek. Otežena je namreč telesna aktivnost, poslabša se utrujenost, poveča pa se tudi tveganje za sočasne zdravstvene težave, kot so srčno-žilne bolezni in diabetes, kar lahko dodatno otežuje obvladovanje MS.

Na internetu se najdejo številne diete, za katere avtorji trdijo, da lahko “ozdravijo” bolezen. Po navadi temeljijo na popolni izključitvi določene sestavine, npr. rdečega mesa, mlečnih izdelkov ali sladkorja. Tudi nekatere zelo znane diete, kot je dieta Swank ali Wahls, trdijo, da lahko izboljšajo simptome ali celo preprečijo napredovanje bolezni. Pomembno se je zavedati, da trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli takšne trditve.

Prehrana torej nikakor ni zamenjava za zdravljenje MS, ampak lahko služi kot komplementarni pristop k obvladovanju simptomov. Pred vsemi večjimi spremembami prehrane se je koristno posvetovati s strokovnjakom. Če pa že govorimo o dietah, pa bi bila najbolj smiselna tako imenovana Mediteranska dieta.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.