Odnosi

Bolezen spremeni vaš odnos do družine, prijateljev, zakonca/partnerja – ali potencialnih partnerjev, če ste samski. Zaradi simptomov MS, kot sta utrujenost ali depresija, se lahko spremeni vaša vloga v odnosih ali način, kako vidite sebe. Če morate prenehati delati ali začeti delati od doma, lahko tudi to vpliva tudi na dinamiko v vaši družini. Krmarjenje po teh novih okoliščinah zahteva čas in potrpljenje – tako s samim seboj kot s svojimi najdražjimi.

Dobro pravilo pri MS in družinskih odnosih je: Ničesar ne domnevajte! Pogovorite se s svojo družino o tem, koliko pomoči si želite. Če želite ohraniti svojo neodvisnost in sami poskrbeti zase, se jasno izrazite. Ne pozabite v svoje življenje vključiti lahkotnosti in zabave, kajti cilji in stvari, ki se jih lahko veselite, vam dajejo večji občutek nadzora nad tem, kaj prihaja in kaj vse lepega vas še čaka.

Osredotočite se na to, kaj lahko še počnete skupaj kot družina, in ne na to, kaj ste z diagnozo MS izgubili.

Včasih se lahko počutite krive, vas skrbi in se vam zdi, da je MS prevzela vaše družinsko življenje. Poiščite načine, kako MS odstraniti iz družinskega življenja; rezervirajte čas, denar in celo dejanski fizični prostor v vašem domu, kjer se lahko vsi osredotočite na sedanji trenutek, čas brez MS. Imejte prostor, ki ga ne opredeljuje vaša bolezen (brez zdravil in drugih pripomočkov povezanih z MS). Območje brez MS (skupni prostor, kjer se ne vrti vse okoli MS) koristi za sproščeno druženje z družinskimi člani.

Prijateljstva in MS

Prijatelji vam lahko nudijo neprecenljivo podporo. Toda tudi dobronamerni prijatelj lahko včasih reče ali naredi napačno stvar. Da bodo vaša prijateljstva močna, jasno povejte svojim prijateljem, kaj potrebujete in kaj si želite. Morda je to nekdo, ki bi se samo družil z vami in klepetal ali delal nekaj, v čemer oba uživata, ali pa morda potrebujete konkretno pomoč – pri prevozu, hrani, negi itd. Bolj, kot se lahko jasno izrazite glede svojih potreb, lažje bodo vaši prijatelji poskrbeli zanje.

Partnerski odnosi in MS

Ni vprašanje, če, ampak kako bo MS spremenila odnos z vašim partnerjem. Nobenega dvoma ni, da je imeti MS težko, a biti partner nekoga s to diagnozo je tudi izziv. Čeprav partnerji nimajo simptomov in telesnih težav, ki jih prinaša MS, morajo redno prilagajati svoja pričakovanja in vedenje.

Diagnoza lahko povzroči nevihto tudi v najbolj stabilnih odnosih. Veliko je neznank, brez preprostih odgovorov. Kako hitro bo bolezen napredovala? Kakšen bo vpliv na otroke? Kako si bomo privoščili vse dodatne stroške? Običajno je, da oba partnerja občutita stres in morda celo depresijo. Odkrito medsebojno komuniciranje, strokovna podpora zdravnikov, terapevtov in društva MS, so neprecenljivi.

Zmenki po sprejeti diagnozi MS

Običajno se zdi zapleteno, polno dvomov, kdaj in kako nekomu povedati o svoji diagnozi. Dobro pravilo je, da naredite tisto, kar bi želeli, da bi nekdo drug naredil, če bi bil na vašem mestu. Naj vas strah ali nelagodje ne odvrnejo od zmenkov.

Matjaž Popit, dr. med specialist nevrologije iz Splošne Bolnišnice Murska Sobota

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.