Kot vemo multipla skleroza prizadene mlade ljudi. Mlada oseba, ki se videva z nekom in mu postavijo diagnozo MS je v posebnem položaju, saj spoznavanje in zbliževanje naenkrat zmoti bolezen. Tudi če ima pacient že partnerja se njun odnos zaradi bolezni lahko spremeni ali celo skrha. Lahko pa se njun odnos okrepi in osebi bolj zbliža. Spolnost je del partnerskega odnosa in predstavlja pomembno področje v življenju. V zvezi s spolnostjo je pomembno poudariti, da se MS najpogosteje pojavi v letih, ko so ljudje spolno najbolj aktivni in je njihova reprodukcijska sposobnost na višku. Žal pa MS v to področje lahko zelo poseže. Spolne motnje prizadenejo oba spola, čeprav oba različno. Prevalenca spolnih motenj pri pacientih z multiplo sklerozo je pri moških 80 % in pri ženskah 75 %. Motnje spolnosti se na začetku bolezni pojavijo redko. Pri večini pacientih se motnje spolnosti pojavijo po več letih bolezni. Težave s spolnostjo so pogosto pri zdravniškem pregledu spregledane, kar je razumljivo, saj gre za občutljivo in intimno stvar. Tudi pacientom je težko govoriti o težavah in skrbeh, ki jih imajo na področju spolnosti. 

Spolne simptome pri MS lahko razvrstimo na tri nivoje in sicer:

  • Primarno raven, kjer se spolni simptomi pojavijo kot posledica nevroloških sprememb pri MS. Te neposredno vplivajo na spolne občutke in spolni odgovor. V to raven uvrščamo simptome kot so spremembe genitalnega občutka, zmanjšan libido, težave z vzburjanjem in doseganjem orgazma, zmanjšana vlažnost vagine ter težave pri pridobivanju ali ohranjanju erekcije.
  • Sekundarna raven se nanaša na fizične spremembe, ki posredno vplivajo na spolni odziv in niso povezane z živčnimi potmi genitalnega sistema. Sem uvrščamo naslednje simptome: utrujenost, mišična šibkost, spastičnost, težave z gibljivostjo ter tremor.
  • Terciarna raven se nanaša na psihološke, čustvene, socialne in kulturne vidike MS, ki vplivajo na spolnost. Sem uvrščamo simptome kot so depresija, jeza, spolna privlačnost, zmanjšana samozavest, strah pred zavrnitvijo, strah pred krivdo ter spremembo spolnih vlog in občutek odvisnosti od druge osebe.

Najpogostejši simptomi, ki jih opisujejo pacienti, izhajajo iz primarne ravni.

Spolna disfunkcija pri pacientih z MS

Vrste spolnih disfunkcij:

  • motnje spolnega interesa oz. želje,
  • motnje spolnega vzburjenja, vključno z erektilno disfunkcijo,
  • ejakulativna in orgazmična disfunkcija.

V eni izmed raziskav so ugotovili, da je prisotnost saj enega spolnega simptoma prisotna pri približno 84 % moških in 85 % žensk. Pri moških prevlada simptom izguba erekcije, medtem ko pri ženskah nedoseganje orgazma. 

Zdravljenje težav s spolnostjo

Težave s spolnostjo je možno zdraviti. Zdravljenje temelji na podatkih, ki jih pacient zaupa zdravniku. V zadnjih letih so tablete za zdravljenje erektilnih motenj veliko pripomogle moškim pacientom z MS. Zdravljenje žensk je bolj omejeno, zaradi slabšega poznavanja spolnosti pri ženskah. Vseeno pa so v precejšno pomoč ženskam lahko geli in mazila na vodni osnovi, ki izboljšajo vlažnost nožnice. Poleg tega pacientu z MS pri spolnosti lahko pripomorejo različni položaji, ki osebi ustrezajo kljub njegovim fizičnim težavam. Pomembno je, da s partnerjem najdeta udoben položaj za oba ter zagotavlja zadovoljstvo obeh. Tudi razni spolni pripomočki lahko pripomorejo k trenutnemu zmanjšanju nekaterih težav, ki jih imajo pacienti z MS. Pomembno je, da pacient z MS svojih težav s spolnostjo ne skriva svojemu partnerju. O tem naj partnerja odkrito komunicirata, se prilagajata drug drugemu in si izkazujeta ljubezen na različne načine. Dejstvo je, da je težave s spolnostjo možno rešiti oz. jih obvladovati.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.