Test hoje se že marsikje rutinsko izvaja ob rednih pregledih v nevroloških ambulantah za spremljanje oseb z MS, zato se je z njim marsikdo že srečal. 

Test hoje

Namen testa

Pri testu hoje kvantitativno ocenimo mobilnost in funkcijo spodnjih udov na podlagi izmerjenega časa hoje na določeni razdalji. Ponavadi uporabljamo razdaljo 25 čevljev (ang. The timed 25-foot walk), kar je 7,62 metra. Oseba dobi navodilo, da naj kar se da hitro, vendar še varno prehodi označeno razdaljo. Pri tem ne sme teči. Test ponovimo dvakrat. Če oseba pri tem uporablja pripomoček za hojo, se to zabeleži. 

Sprva se je ta test uporabljal predvsem v kliničnih raziskavah kot del MSFC ocene (ang. Multiple Sclerosis Functional Composite), ki je obsežnejši instrument za celostno funkcionalno oceno osebe z MS. Ker je test hoje enostaven in hiter, se je razširil tudi v klinično uporabo. Ugotovili so, da je dober način za spremljanje napredovanja bolezni, saj lahko tega pokaže celo prej kot ocena po EDSS. Tako je in verjetno bo tudi v prihodnosti zelo dobro in enostavno merilo za spremljanje oseb z MS, ki nam dodatno pomaga opredeliti osebe, ki so na prehodu ali pa že v napredujoči fazi bolezni. To je zelo pomembno za čim boljšo obravnavo in hitro terapevtsko ukrepanje.   

Nasvet je pripravila dr. Saša Gselman, dr. med. specialistka nevrologije

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.