Dejstvo je, da je dolgoročna bolezen, kot je multipla skleroza (MS), drugačna kot ostalih bolezni. Ker je neozdravljiva, zahteva nemalo prilagoditev. Čeprav se prve dneve, tedne ali celo mesece zdi, da se je življenje ustavilo, v resnici ni potrebno, da ga MS popolnoma obrne na glavo. 

Pozitiven odnos je eden najboljših načinov za obvladovanje sprememb, ki jih MS prinese v življenje. Vsakič znova se morate spomniti, da vas bolezen ne definira in da je možno z boleznijo sobivati in živeti kvalitetno življenje. To dokazujejo tudi zgodbe bolnikov z MS.  V pomoč so vam lahko tudi triki in načini za obvladovanja bolezni – kar nekaj jih najdete v nadaljevanju.

1. Bodite strokovnjak za svojo bolezen

Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem. Lahko povzroči širok spekter simptomov, ki se razlikujejo od osebe do osebe (preberite članek o simptomih MS). Obstaja več različnih oblik potekov MS in vsaka zahteva drugačen pristop k zdravljenju in obravnavi (preberite članek o oblikah MS). 

Naučiti se vse, kar lahko, je prvi korak, ki ga lahko naredite za učinkovito obvladovanje bolezni. Ker smo napisali splošen članek o MS, kjer te čakajo vse informacije, to ne bo tak izziv. Menimo, da vam lahko dejstva in razjasnitev kakršnih koli napačnih predstav o multipli sklerozi, data odlično odskočno desko za lepo življenje s MS. Ker pa tudi raziskovalci iz dneva v dan vedo več o multipli sklerozi, je ključno, da ste v stiku z novostmi.

strokovnjak-za-svojo-bolezen

2. Ostanite aktivni

Telesna aktivnost ima več kot eno prednost. Lahko izboljša mišično moč, kondicijo, popravi držo, zmanjša bolečino in utrudljivost pri ljudeh z multiplo sklerozo. Nizka do zmerna aerobna vadba lahko izboljša zdravje srca in zmanjša utrudljivost. Poleg tega lahko telovadba zmanjša dovzetnost za mišične krče pri ljudeh z multiplo sklerozo, vaje za ravnotežje pa pomagajo pri koordinaciji.

V današnjem času obstaja tisoč in en način, kako ostati aktiven. Predlagamo pa vam, da najdete nekaj, kar vam res ustreza.

 

Za vas imamo le nekaj idej: 

 • vsakodnevna opravila kot so vrtnarjenje, kuhanje, sprehajanje psa
 • sprehodi
 • hoja v hribe
 • kolesarjenje
 • joga 
 • plavanje
 • dvigovanje uteži
prehrana-MS

3. Poskrbite za uravnoteženo prehrano

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomemben del življenja ljudi, ki trpijo z multiplo sklerozo. Že zdaj velja poudariti, da ni čudežne diete za zdravljenje MS, a je pomembno, da je vaša prehrana polna sadja, zelenjave, oreščkov, zdravih maščob in pustih beljakovin. In čeprav je cilj dolgoročno zdravje, se morate usmeriti tudi na ohranjanje ustrezne telesne mase. Raziskovalci so namreč našli povezavo med prekomerno težo in simptomi MS.

Ohranjanje zdrave telesne teže je torej zelo pomembno. Svetujemo vam, da se o vseh posebnih prehranskih spremembah, ki jih želite narediti, pogovorite s svojim zdravnikom; nekatere priljubljene diete bi lahko celo negativno vplivale na MS. Trenutno je prehrana, priporočena pri MS, podobna tisti, ki je priporočena za vse: veliko vlaknin, sadja in zelenjave ter omejitve količin nezdravih maščob in sladkorja.

4. Poskrbite za kakovosten spanec

O pomembnosti spanca lahko berete v prav vsakem članku, ki omenja zdrav življenjski slog. Ne le, da bo kakovosten spanec zmanjšal simptome utrudljivosti, pomagal bo tudi pri drugih simptomih MS. Zavedamo se, da je kakovosten in dolg spanec včasih težko doseči, zato vam dajemo zgolj nekaj nasvetov, ki vam bodo morda pomagali: 

 • Vzpostavite smiselno rutino pred spanjem. Na primer, privoščite si toplo kopel, pijte čaj ali poslušajte pomirjujočo glasbo tik pred spanjem.
 • Pojdite spat in se zbudite vsak dan ob istem času.
 • Izogibajte se svetlim zaslonom pred spanjem in razmislite o zatemnitvi prostora ko se bliža čas za spanje.
 • Izogibajte se kofeinu pozno popoldne in zvečer.

5. Poiščite prijatelja, ki razume

Zapomnite si, da vam ni potrebno iti skozi bolezen sami, saj niste edini, ki vas je presenetila multipla skleroza. Če se želite povezati z ostalimi bolniki z MS, se pridružite slovenski facebook skupnosti ljudi z multiplo sklerozo.

Ta facebook skupine je varno mesto, kjer lahko brez zadržkov delite svoje skrbi, izkušnje, zgodbe in težave. Lahko se povežete z drugimi, ki morda doživljajo enake stvari, kot vi ali se celo povežete z ljudmi, ki so pripravljeni splesti tesna prijateljstva.

Seveda pa je pomembna tudi podpora v družini in med prijatelji. Svetujemo vam, da se z njimi veliko pogovarjate o svojih simptomih, potrebah, težavah in jim tako pomagate razumeti vašo situacijo. Pravi prijatelji bodo vedno razumeli in ostali tam za vas v prav vsaki situaciji.

poisci-prijatelja-za-pogovor

6. Prilagodite svoje in domače okolje

Okolje, v katerem živite ali delujete, je zelo pomembno. In ko v življenje vstopi multipla skleroza, je potrebno tudi doma narediti nekaj prilagoditev. Na primer, razmislite o shranjevanju kuhinjskih pripomočkov, ki jih uporabljate vsak dan, na pultu in v omarah, ki so lahko dosegljive. 

Znebite se pohištva, ki zavzame preveč prostora ter razmislite o odstranjevanju okraskov in stvari, ki jih ne potrebujete, saj vam bo to skrajšalo čas čiščenja. O prilagoditvah se lahko pogovorite tudi z delodajalcem, ki vam bo zagotovil primerno ergonomsko opremo. To je lahko na primer zaščita pred bleščanjem na računalniškemu zaslonu. 

 

opomniki-MS

7. Nastavite opomnike

Multipla skleroza lahko povzroči simptome, kot sta slabši spomin in težave s koncentracijo. Zaradi tega si je težko zapomniti vsakodnevne naloge, kot so sestanki in čas jemanja zdravil.

Uporabite tehnologijo, ki jo že imate, da olajšate stvari. Večina pametnih telefonov ima telefonske aplikacije in orodja, ki vam pomagajo obvladati težave s spominom. Ogledate si lahko svoj koledar, si delate zapiske, ustvarjate sezname ter nastavljate opozorila in opomnike.

8. Ostanite na hladnem

Mnogi ljudje z multiplo sklerozo so zelo občutljivi na izpostavljenost vročini, to pa še ni vse. Ko se vaša telesna temperatura dvigne, se lahko tudi simptomi MS poslabšajo. Poskusite se izogibati vročim tušem in kopelim, uporabljajte klimatsko napravo v vašem domu in se izogibajte soncu.

 

9. Ostanite pozitivni

Čeprav trenutno zdravilo za multiplo sklerozo še ne obstaja, lahko novejša zdravljenja pomagajo upočasniti bolezen in že to je velik razlog za pozitivo. Poleg tega pa so neprekinjeno v teku raziskave, ki izboljšujejo poznavanje bolezni.  

Če težko ostanete pozitivni in obvladujete svoje življenje z MS, razmislite o srečanju s psihologom ali svetovalcem za duševno zdravje.

pozitivno-razmisljanje-MS

Še več nasvetov s strani strokovnjakov

Če vas zanima več, oziroma bi si radi zagotovili kakovostno življenje kljub multipli sklerozi, smo za vas pripravili vsebine s strani strokovnjakov. Prvi korak je seveda sprejemanje, zato si preberite članek z desetimi nasveti za lažje sprejemanje in obvladovanje bolezni.

Na naši spletni strani vas čaka tudi članek o izboljšani kakovost življenja kljub multipli sklerozi.


 

Viri:

Morda vas bo zanimalo tudi:

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.