Spolnost

Od seksa se lahko spotite na najboljše načine, lahko pa pri razmišljanju o seksu in multipli sklerozi (MS) ugotovite, da se potite iz čisto napačnih razlogov, in sicer stresa. Morda si želite seksati in zadovoljiti partnerja, lahko pa se vam zdi, da vas hoče MS prisiliti v spolno vzdržnost do konca življenja, na kar sklepate iz skrajno neseksi simptomov, ki vam jih prinaša.

Na voljo so kopice člankov z brihtnimi nasveti, denimo da namesto seksa raje organizirajte romantičen piknik. Ali pa, da se prepustite strastem in se tri ure utapljajte v partnerjevih očeh ... medtem ko so stene vaše nožnice bolj suhe od puščave. Ne, hvala! S tistimi, ki bi vseeno radi malo več akcije, pa se želimo iskreno pogovoriti o seksu in multipli sklerozi.

Ampak izčrpan/-a sem do konca

Razumemo. Ker je utrujenost eden glavnih simptomov MS, lahko vaša želja po seksu zbledi hitro. Kako lahko vaše spolno življenje ostane živahno, čeprav je vaša energija vse prej kot to? Neprijetna resnica je, da boste morda morali načrtovati seks v času dneva, ko ste najbolj spočiti. Da, jasno nam je, da se najboljši seks zgodi spontano. Vendar se bo vaš partner strinjal z nami, da je kakršen koli seks boljši od nobenega! Poskusite zjutraj, ko imate po navadi največ energije. Poleg tega je jutranja posteljna telovadba vedno lep začetek dneva1.

Seks v krčih

Spastičnost je lahko boleča ovira zadovoljujočemu spolnemu življenju bolnikov z MS. Krči v nogah in stopalih med seksom bolijo in vas spravljajo v zadrego. Kaj pa, če bi malo eksperimentirali in preskusili kak nov položaj? Določeni položaji lahko ublažijo krče in nikoli ne boste vedeli, če ne poskusite! Poleg tega si težko predstavljamo, da bi vaš partner imel kaj proti eksperimentiranju. In ne more škoditi, če začnete s sproščanjem mišic. Če prosite partnerja za masažo, vas to lahko zelo dobro sprosti in spravi v pravo razpoloženje2. Skoraj prepričani smo, da bo vaš partner ugodil takšni prošnji.

Ne samo seks, ampak dober seks

Morda nočete govoriti o tem, vendar je težava z doseganjem orgazma pogost simptom MS. Nočemo se preveč poglabljati v znanost, vendar se spolna vzburjenost začne v osrednjem živčevju, ko možgani pošljejo sporočila spolnim organom po živčnih poteh. MS lahko spremeni te poti, tako da spolna sporočila težje prispejo na cilj.

Vendar ni nemogoče doseči orgazma, in veliko je stvari, ki jih lahko poskusite, da od seksa dobite čim več. Pravočasno vas opozarjamo, da bomo zdaj govorili o lubrikantih in erotičnih igračkah. To lahko povzroči zardevanje1,2.

Kot pravijo o libidu – če ga ne uporabljate, ga izgubite. Če ste ženska z MS, ki si želi seksati, vendar ima težave s suho nožnico, poskusite z obilico lubrikanta. Kupite si nekaj plastenk in nikar ne varčujte. Nikoli ga ni preveč, kajne?

Uporaba erotičnih igračk je še en odličen način, da prevzamete nadzor nad spolnim življenjem in odkrijete, kaj zagotavlja užitek vam in vašemu partnerju. Po navedbah ameriškega nacionalnega združenja za MS »lahko moškim in ženskam z MS ter njihovim partnerjem koristijo napotki za drugačne načine spolne stimulacije, denimo uporabo vibratorja za premagovanje počasnega vzburjenja in šibkejšega občutka«.

Ne bojte se težavnih pogovorov

MS prinaša v spolno življenje številne neprijetne elemente, ki vas lahko spravijo v zelo neroden položaj. Vendar odkrit in iskren pogovor s partnerjem nikakor ne more škoditi. Če partnerju poveste, kaj potrebujete, česa se bojite in kaj si želite, je rezultat lahko boljši seks za oba.

Pogosto so naše negotovosti ravno to ... naše. Odsevajo odnos do sebe, ampak ali vedno izražajo tudi, kaj drugi mislijo o nas? Ni nujno!

Bistvo sporočila: ne obupajte!

Če je seks pomemben del vašega življenja, rešitev ni v tem, da se mu odpoveste. So vas starši ali osnovnošolski učitelji kdaj poskusili bodriti s tem nasvetom? »Če ti prvič ne uspe, poskusi znova in znova.« Najbrž si niso predstavljali, da ga boste kdaj uporabili v tem kontekstu, vendar ni zato nič manj koristen. Še naprej se trudite, komunicirajte in ugotavljajte, kaj vam ustreza.

Upamo, da vas bo ta objava motivirala in vam pomagala do več zabavnih noči!

____________________________________
Literatura:
1. MS Trust. Sex and MS: relationship with depression, fatigue and disability.  Dostopno na: https://www.mstrust.org.uk/latest/research-news/ms-research-update-sex-and-ms-relationship-depression-fatigue-and-disability [Dostopano: november 2020]
2. Verywell health. Living With Multiple Sclerosis. Strategies for navigating physical, emotional, social and practical challenges. Dostopno na: https://www.verywellhealth.com/living-with-multiple-sclerosis-2440580 [Dostopano: november 2020]

Curated Tags

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.