Članek je del serije MS in potovanja. Preberite tudi Načrtovanje potovanj (2. del) in Na potovanju (3. del).

Potovanja in MS

Darja diagnozi MS navkljub neizmerno rada potuje. Potovanj se je veselila že kot mulčica, kot sama duhovito pove, in že takrat si je zadala cilj, da bo prepotovala ves svet. Oboževala je potopise in oddaje, ki so govorile o tujih državah, brezpogojno navijala za maturantski izlet v Španijo in si na fakulteti pri antropologiji zapomnila samo teorije, ki so vključevale daljnorodna plemena in starozgodovinska ljudstva. Tujina jo je vedno privlačila, a obenem prizna, da je bil vedno prisoten tudi strah, kako bodo reagirali na njeno bolezen, kako se bo sporazumevala, kako bo prenašala potovanje – je slabovidna, ne more voziti avta, ne more prav dolgo hoditi, ne more pomagati pri postavitvi šotora, pri kuhanju kosil, pri ostalih opravilih …

A vedno znova je spoznala, da je z ljubečim in strpnim partnerjem vse mogoče in da vse tuje kmalu postane domače ter da so v tujini zelo uvidevni do invalidov. Darja ima težave s hojo in hudomušno pove, da se je dolgo otepala pripomočka kot hudič križa in šele od 2020 opleta😊 s palico. Vsako potovanje ji je bolj približalo tujino in začetni strah spremenilo v strast odkrivanja nekaj novega. Darji, ki ima izkušnje potovanj z različnimi prevoznimi sredstvi – letalo, vlak, avtomobil, so postala potovanja vedno bolj domača in z veseljem deli potovalne izkušnje za katere je neizmerno hvaležna in ji nudijo popoln odklop in užitek! 

Na pot z letalom

Letališča so prijazna osebam z telesnimi ovirami in nudijo brezplačno osebno asistenco na letališču, ki jo je smiselno vnaprej rezervirati, obenem pa njene izkušnje kažejo, da se lahko zanjo zaprosi in dobi😊 v zadnjem hipu. Asistenca omogoča, da z invalidskim vozičkom ali električnim papamobilom enostavno premagate kilometre in kilometre letaliških stavb in ste celo hitrejši od svojih sopotnikov. Veliko časa lahko pridobite, saj vam ni treba čakati v vrstah. Če potujete samostojno, vas na letalo pred vsemi drugimi potniki pospremijo letališki spremljevalci. Do letala vas odpeljejo s posebnim avtobusom, ki je pravzaprav dvigalo, kar pride posebej prav tistim, ki so na vozičku. Letalo zapuščate kot zadnji in se tako izognete množici. Darja je za to možnost zelo hvaležna in se jo z veseljem oba poslužujeta, saj se lahko tudi partner pelje z njo in mu je na ta način prihranjena skrb za njeno prtljago.

Potovanje z avtomobilom 

Potovanja z avtomobilom so zanjo najbolj ugodna, prijazna in udobna rešitev. V njem ima vse kar potrebuje, glasbeno kuliso po svoji meri, zanimiv klepet, postanke, ki ji omogočajo, da pretegne kosti in izprazni mehur, tudi če ni temu primerne infrastrukture. Avtomobil omogoča tudi mini raztezanje – s stegnjenimi nogami naprej, levo, desno, v zrak. Tudi če gresta z letalom, pokrajino raziskujeta z najetim avtomobilom. Ker sta bolj avanturista in kljub njenim omejitvam želita priti do čim več lepih razgledov, običajno najameta avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa. Z njim brez strahu dosežeta tudi manj dostopne terene in lahko uživata v naravi in samoti.

Datum priprave: junij 2022

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.