Članek je del serije MS in potovanja. Preberite tudi MS in potovanja (1. del) in Na potovanju (3. del).

Nacrtovanje potovanja

Darja priporoča skrbno načrtovanje. Najprej je na vrsti opredelitev potovanja, glede na to, kaj in koliko zmorete, kakšne pripomočke uporabljate in za koliko časa pravzaprav greste (vas morda omejujejo zdravniški pregledi, morda aplikacija zdravila na kliniki?). Seveda je ključno vprašanje, kam potujete. Pomembno je preveriti, če je država invalidom prijazna (v smislu dostopnosti infrastrukture), odločiti se je treba tudi za način potovanja (kako). Kot vsak popotnik, si je potrebno tudi zastaviti vprašanje »Za koliko denarja?«. Dejstvo je, da je potovanje invalida zaradi potrebnih prilagoditev hitro še dražje.

Pri ogledih znamenitosti žal za gibalno ovirane vse ne pride v poštev in Darja se je s tem žalostnim dejstvom najtežje soočila pri načrtovanju potovanja po Norveški, ko se je morala odpovedati Trolltungi☹

Iskreno pove, da je zelo dobrodošlo, če na pot ne gresta sama oziroma, če gresta h komu na obisk. To zelo razbremeni partnerja Matica, saj se skrb za vožnjo in organizacijo porazdeli, obenem pa ima Matic tudi možnost, da gre kam po svoje in pri tem ve, da je ona v družbi in s tem popolnoma varna. 

Priprava kovčkov

Svetuje, da imejte v mislih da bo vaš spremljevalec nesel svoj in še vaš del prtljage, tako da ne pretiravajte s količino. 

Ne pozabite na

Vzemite najnujnejše! In najnujnejše za osebo z MS poleg ostalih običajnih reči za preživetje predstavljajo:

  • Zdravila, ta morajo biti čim bolj pri roki in, če gre za injekcije, tudi potovalno potrdilo nevrologa (potni list za zdravila) v izogib nevšečnostim pri pregledovanju prtljage. Simptomatskih zdravil je dobro vzeti več, saj nikoli ne veste, če se vam morda na drugem koncu sveta zaradi spremembe okolja in rutine simptomi pogosteje pojavijo.
  • Pripomočki – medicinski in invalidski (pohodne palice, hodulja, opornice). Pohodne palice so bile pri Darji na začetku problem, saj niso bile opredeljene kot uradni pripomoček in ker so oster predmet, so bile zaradi varnostnih pravil lahko samo v oddani prtljagi. Včasih je vseeno šla z njimi skozi kontrolo, prosila za asistenco na letališču, se s pohodnimi palicami vzpela na letalo in kar naenkrat je osebje pozabilo na varnostna pravila 😉 .
  • Število spodnjega perila podvojite, saj ima oseba z MS veliko težav tudi z uhajanjem urina. Seveda pomislite tudi na vložke, ki včasih rešijo marsikatero zagato oziroma mokroto.
  • Tudi par dodatnih hlač pride prav! 😉
  • Če greste v tople kraje: nujno vzemite pokrivalo, ki pomaga, da se ne pregrejete, in sončna očala, saj so osebe z MS poleg vročine preobčutljive tudi na svetlobo. Tudi razna hladilna sredstva, ki ste jih že preizkusili doma, pridejo prav.
  • Če potujete v hladne kraje pa, saj veste, tudi mraz ni najboljši prijatelj bolnikov z MS. Termoforji in dodatne volnene nogavice bodo preprečile premražene prste na nogi in bolečino, ki jo (za)čutite, ko se okončine spravljajo nazaj na normalno temperaturo.

Pri pripravljanju prtljage je res pomembna organizacija vseh spakiranih stvari. Celo vrstni red, kako je vse zloženo v potovalno torbo ali nahrbtnik za ročno prtljago je pomemben. Na vrhu naj bo najnujnejše, tisto, kar nosi največ potenciala, da sredi ničesar nenadoma ravno to postane kritični pripomoček za preživetje. Darja priporoča uporabo potovalnih vrečk za lažji pregled oblačil v potovalki – loči po »otočkih« (spodnje perilo, kratke majice, hlače) ali celo po kombinacijah oblačil po dnevih.

Datum priprave: junij 2022

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.