Članek je del serije MS in potovanja. Preberite tudi MS in potovanja (1. del) in Načrtovanje potovanj (2. del).

Na potovanju

Darja je z nami delila tudi koristne nasvete na kaj naj bomo pozorni na potovanju in po njem.

Na potovanju

1. Ko si najbolj  zaželite hladnega piva ali kave, to raje preskočite, če še načrtujete vožnjo. Alkohol in kava delujeta kot diuretik, kar pomeni še hitrejši pojav težav pri odvajanju. Privoščite si ju, ko pridete na končno destinacijo s straniščem! Do takrat pa je najbolj varna voda po požirkih.
Včasih se Darji zdi, kot da se med potovanjem cel svet vrti okrog tega, ali je mehur prazen, kdaj sme piti in kdaj ne, kam bo šla na stranišče ... Duhovito pove, da vedno zadaj na ramenih ždi en hudiček, ki maha s straniščno metlico in pravi, da spontanost pri njem nikoli ne bo prišla v poštev.

2. Če potujete z avtomobilom ali si ga izposodite v tujini – vzemite s seboj parkirno karto za invalidne osebe.

3. Na potovanju z avtomobilom je pomembno načrtovanje WC-postankov, ki jih je smiselno izkoristiti tudi za malo raztegovanja. 

4. Zdravila naj bodo na dosegu rok! Z leti so se Darji pojavile težave s krči in nemirnimi nogami, zato vzame na pot tudi zdravila v ta namen, ki ji obenem pomagajo pri spancu.

5. Tudi evropska kartica invalidnosti prinese številne ugodnosti. 

6. Načrtovanje počitkov in obrokov po vsaki aktivnosti je obvezno. Nič hudega, če bo en dan namenjen le poležavanju in ne ogledom! Darja se večkrat odloči za najem stanovanja z dodatnim udobjem (bazen, jacuzzi, savna) in, ker oba rada dobro jesta, si vedno privoščita veliko časa za uživanje v lokalni ponudbi hrane in pijače. 

7. Obožuje vodo in plavanje, še posebej, ker ji pri tem ni treba misliti na ravnotežje. Pove, da rada izbereta deželo, ki ponuja možnost plavanja na vsakem koraku, tako da izkoristi vsako priložnost, da se še tako malo razmiga in obenem pomiri napete živce, ki so morda zaradi dolge vožnje še toliko bolj sitne narave. Razmislite o tem, katere aktivnosti so vaše najljubše in si organizirajte potovanje predvsem glede na to!

Po potovanju

1. Nekatera opravila naj bodo obkljukana kar takoj, ampak nič se hudovat, če ne gre. Časa zanje je dovolj. Darja je ugotovila, kako najlažje preseže popotovalni stres. Še preden se vrneta, eno torbo ali celo potovalko namenita umazanim oblačilom. Ko prideta domov, partner vse postavi pred pralni stroj, ona opere in osuši v sušilnem stroju in tako je že naslednji dan vse nared. Darja temu reče dobra razporeditev dela 😊 – on poskrbi za tisto, kar ne zmore sama, ona pa za tisto, kar ima v malem prstu.

2. Še kak dan na off, prosim! Prizna, da takoj ne more začeti z delom, včasih potrebuje še enkrat toliko dni, da se vrne nazaj v svojo dnevno rutino. Tako da, če služba in družina tako dopuščata, svetuje umirjen in počasen povratek nazaj v vsakdan.

3. Počasi lahko pokličete prijatelje in sorodnike in jim poveste, da ste nazaj – srečni, radoživi, vitalni! 

4. Če ste na poti staknili prehlad ali vnetje mehurja, ju je po njenih izkušnjah lahko povzročila dehidracija organizma med potovanjem in pomaga že vnos večjih količin vode. 

5. Zbiranje fotografij in spominov – Darja uživa pri beleženju potovalnih vtisov tudi doma in na ta način še dopolni potovalni dnevnik. Urejene fotografije in izdelan foto album pomenita zeleno luč za naslednje potovanje. 

Izkustva in doživetja potovanj so neprecenljiva in nič na svetu te izkušnje Darji ne more vzeti. Takoj, ko uredi vseh pet točk po potovanju, že doda šesto – načrtovanje, kam na pot naslednjič😊. 

Datum priprave: junij 2022

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.