Kot že omenjeno, bolnik delodajalcu ni dolžan predati informacije o svoji diagnozi. Pa vendar se v veliko primerih in na dolgi rok prav odprta komunikacija izkaže kot najbolj pozitivna. Le če ga bolnik opremi z vsemi informacijami, lahko delodajalec reagira v skladu z vsemi možnostmi, ki so mu na voljo.

Ker je preventivni pregled pri specialistu medicine dela obvezen del postopka prve zaposlitve, bolnikom svetujemo, da počakajo na oceno strokovnjaka. Ta namreč presodi, ali je oseba zmožna za delo ali ne in se na podlagi presoje odloči, ali bo delodajalca o svojem stanju obvestil ali ne. Kako odprta bo komunikacija med delodajalcem in zaposlenim pa je seveda odvisno od več dejavnikov in sicer: 

  • kakšni so odnosi na delovnem mestu,
  • kakšen odnos imata delodajalec in zaposleni in 
  • ali se o zdravstvenih težavah na delovnem mestu govori.

Pri iskanju prve zaposlitve je seveda tveganje nekoliko drugačno, zato je tudi razkrivanja bolezni bistveno manj kot v primeru že redne zaposlitve. 

KOMUNIKACIJA MED BOLNIKOM z MS IN DELODAJALCEM

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.