Lea je odločna mlada ženska, ki ve, kaj hoče v življenju. Ve pa tudi, da ni smiselno vztrajati pri načrtih, ko so ovire na poti do cilja previsoke. Čeprav si je želela postati vzgojiteljica, se je – potem ko so ji postavili diagnozo multipla skleroza – odločila za novo »kariero«: prevzela je družinsko kmetijo. 

Otroške sanje so se ji pravzaprav vseeno uresničile, saj pri 26-letih pričakuje tretjega otroka. Petletna Julija in triletni Niko zdaj, ko so vrtci zaprti, poskrbita, da Lea vsak dan trenira svoje pedagoške veščine. 

Kljub multipli sklerozi in visoki nosečnosti – tretjega otroka pričakuje konec januarja – je pri tem zelo uspešna. Med našim pogovorom je neskončno potrpežljivo odgovarjala Juliji in nato na sprehodu ves čas spodbujala Nika, naj še malo hodi sam … samo še malo … pa je čisto sam prehodil celotno pot.

Lea Fujs
Lea Fujs

Prepričala sem se, da jaz tega nimam

K nevrologinji sem šla zgolj zaradi migren in poslala me je na magnetno resonanco. Dobila sem prve izvide in tam je pisalo »demielinizacija centralno živčnega sistema«. Ker tega nisem razumela, sem vnesla v Google, in tam je pisalo, da je to multipla skleroza. Sama sebe sem prepričala, da jaz tega nimam, da je to napaka. Naprej na preiskave in k nevrologu nisem šla. Imela sem 18 let. 

Pri 21-ih letih sem dobila diagnozo

Čez tri leta sem rodila Julijo. Bil je zelo težak porod. Nekaj mesecev po porodu so se pojavili mravljinci v nogi. Ko se je pridružila še bolečina, sem obiskala zdravnika. Potem sem skoraj en mesec preživela na nevrološkem oddelku. Tam sem bila ravno v času praznikov, zato določenih preiskav niso delali. Ker pa za Julijo nisem imela več varstva, sem šla na svojo odgovornost domov.

Nekaj ur po prihodu domov se mi je pojavil dvojni vid. Zato sem šla na pregled še v Maribor, kjer mi je nevrolog takoj povedal svoje mnenje. Opravili so punkcijo in tako sem pri 21-ih letih dobila diagnozo. Multipla skleroza. 

Lea Fujs

Osebi z multiplo sklerozo je precej težko dobiti službo

V današnjih časih je precej težko dobiti službo, kjer bi zaposlili osebo z multiplo sklerozo.  Pa ne zato, ker mi nismo sposobni delati enako kot zdrave osebe, temveč zato, ker se bojijo in sploh ne poznajo te bolezni.

Zato sem prevzela družinsko kmetijo. Postala sem mlada prevzemnica kmetije. 

Obdelujemo približno 20 hektarjev zemlje, na katerih pridelujemo predvsem buče, koruzo in pšenico. Ukvarjamo pa se tudi z govedorejo. 

Lea Fujs
Lea Fujs

Nisem se mu smilila in nima me za bolno

Vedno sem sanjala, da bom imela veliko družino, tri ali pa še več otrok. Za naprej bomo videli, kako bo. Vse je odvisno od poteka moje bolezni in zdravja otrok – kar je najbolj pomembno. 

Z Davidom sva se poročila avgusta 2020, na moj rojstni dan. On me je sprejel tako, kot sem. Nisem se mu smilila in nima me za bolno. S tem živi in se je moji multipli sklerozi prilagodil tako dobro, kot sem se jaz. 

Res pride včasih tudi čas, ko enostavno ne zmorem več, pa se sprašujem, zakaj ravno jaz. In v teh trenutkih so zelo pomembni družina, partner in prijatelji. Iz srca sem jim hvaležna za vse. Za vso pomoč, podporo in tolažbo.

Lea Fujs

100-odstotno življenje

Življenje se po taki diagnozi, kot je multipla skleroza, absolutno spremeni. Prej bi živel 150-odstotno, kar naenkrat lahko živiš samo 100-odstotno – a ugotoviš, da je v resnici to pravo življenje in ne tisto, ki si ga živel prej. Včasih je pač potrebna velika sprememba, da to ugotoviš.

In šele potem se sprijazniš

Kar precej časa je minilo, da sem se sprijaznila z multiplo sklerozo. Najprej je bil šok. Potem prepričanje: jaz nimam tega. Potem strah. In šele potem se sprijazniš. Pri tem mi je najbolj pomagala družina. In pravi prijatelji. Veliko jih je odšlo. Zdaj vem, da niso bili pravi prijatelji. To sem ugotovila prav zaradi multiple skleroze.

Lea Fujs

Rada bi bila spet v stiku z ljudmi

V svojem življenju ne bi ničesar spremenila. Trenutno si želim samo, da ta epidemija čimprej mine. Rada bi bila spet v stiku z ljudmi. Za nas je druženje zelo pomembno. Med bolniki z multiplo sklerozo je namreč veliko depresije. Zato mi ogromno pomenijo naša srečanja v pomurski podružnici Združenja multiple skleroze. Tam izveš, kako si lahko prilagodiš življenje in kaj vse lahko z multiplo sklerozo kljub vsemu dosežeš.

Lea Fujs

Tekst: Sergeja Širca
Fotografije: Miran Juršič

Osebne zgodbe izražajo stališča oseb z multiplo sklerozo in ne nujno tudi stališče lastnika ali uredništva spletne strani. Zapisana mnenja o bolezni, simptomih ali terapijah niso strokovno preverjena, ampak so osebna mnenja bolnikov. O svojem zdravstvenem stanju in zdravilih se posvetujte s svojim zdravnikom.

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.